Jongeren zijn een belangrijke groep om te betrekken in participatie. Maar is dat altijd zo? Waarom wil je jongeren betrekken? En hoe doe je dat? Hoe maak je het relevant voor jongeren om mee te doen? Daarover ging de workshop ‘Hoe betrek ik jongeren bij participatie?’ waarin we met experts én jongeren in gesprek gingen: Bram Geurds van jongerenraad Westland, Pieter van der Meer van jongerenraad Barneveld en Yvonne van Sark van marketing- en communicatiebureau Youngworks. De 6 belangrijkste lessen uit de workshop op een rij:
Voordat je besluit of je jongeren wilt betrekken, is het de vraag waarom je met jongeren in gesprek wilt. De deelnemers van de workshop kozen het verbeteren van de kwaliteit van beleid/project als de belangrijkste reden om jongeren te betrekken. Een andere veel gehoorde reden is jongeren betrekken omdat ze de toekomst zijn. Dat is een mooi uitgangspunt maar is geen reden genoeg en kan er zelfs voor zorgen dat je participatie voor de bühne is. Want de essentie van participatie is dat je iets doet met de input die je ophaalt. Vraag jezelf dus af wat je gaat doen met de input die je bij jongeren ophaalt en op welke manier dat bijdraagt aan jouw beleid of project.
Als je jongeren wilt uitnodigen om deel te nemen aan jouw gesprek, dan is het van belang dat het onderwerp ze aanspreekt. Denk goed na over de participatievraag die je aan jongeren wilt stellen en vraag jezelf af of ze er een antwoord op hebben. Het maakt nogal verschil of je jongeren uitnodigt om mee te praten over de Omgevingsvisie of over het woningaanbod voor studenten. In de wordcloud lees je een aantal onderwerpen die de deelnemers van de workshop als relevante onderwerpen beschouwden. Vertaal een high level onderwerp naar een voor jongeren relevant, klein (als nodig), niet-politiek en zo concreet mogelijk onderwerp die in hun dagelijks leven speelt. Vermijd jargon (geen “visie” of “beleid”). Yvonne noemt het het jeugdjournaal effect: kun je het verhaal goed en simpel uitleggen? Bram en Pieter van de jongerenraad benadrukten de gebruikte tone of voice in de communicatie. Bram zegt ‘ Neem jongeren serieus en benader ze als gelijke’. Daarnaast kunnen positieve triggers zoals bijv. prijsvragen of gratis tickets helpen om jongeren binnenboord te krijgen. Verleid ze.
Op basis van het onderwerp van gesprek bepaal je welke jongeren je wilt uitnodigen. Er zijn grofweg drie leeftijdscategorieën:
Welke jongeren ga je betrekken? Een handig hulpmiddel is om je af te vragen of de jongere een (toekomstige) gebruiker is van het onderwerp waar je de jongere voor wilt uitnodigen. Bram van de Jongerenraad Westland ging in gesprek over het (niet goed georganiseerdere) openbaar vervoer in zijn gemeente, waarvan de jongeren de grootse groep gebruikers waren. Dat was voor jongeren relevant. SIR ging met kinderen/jongeren in gesprek die een ondersteuningstraject hadden gevolgd en hun ervaringen deelden. Dat was relevant. Maar het aardgasvrij maken van je woning is voor jongeren niet relevant als ze zelf geen woning hebben.
Afzenderschap is een interessante sleutel om (meer) jongeren te bereiken. Hoe relevanter de afzender is die je uitnodigt, hoe groter de kans dat ze meedoen. De belangrijkste afzender voor jongeren zijn jongeren zelf. Gebruik ambassadeurs uit de doelgroep, met een eigen achterban of koppel bijvoorbeeld jongeren aan jongere ambtenaren of jongere raadsleden. Dat is ook het principe van de jongerenraad dat jongeren hun eigen leeftijdsgroep uitnodigen om mee te praten. Andere relevante afzenders zijn docenten, begeleiders, sportvereniging waar ze lid van zijn of intermediairs waarmee ze in contact zijn (denk aan jongerenwerkers).
De beste kanalen om jongeren te bereiken zijn scholen/verenigingen en social media. Of een combinatie. Bram en Pieter van de jongerenraad gaven aan dat het belangrijk is om de jongeren op te zoeken. Daar zijn waar de jongeren zijn! Naast school en verenigingen kun je denken aan evenementen, uitgaansgelegenheden of via intemediairs (denk aan jongerenwerkers) of de ouders. Bram geeft aan dat Instragram het beste social media kanaal is. Facebook en TikTok vinden de jongeren zelf minder geschikt. De deelnemers van de workshop hadden het idee dat social media een groter bereik heeft dan school of verenigingen. Maar Bram betwijfelt dat. Bram zegt “Het ligt aan het onderwerp waarover je in gesprek wilt, maar jongeren opzoeken via de kanalen waar ze zijn, zoals school en verenigingen, is vaak echt een goede en snelle manier om direct in contact te komen.” Belangrijk in de communicatie is het gebruik van beeld en video. Dat wordt sneller gezien. Pieter van de Jongerenraad Barneveld heeft een Jongerenpanel met 800 jongeren als deelnemer. Hij heeft dit aantal deelnemers bereikt via verschillende acties op scholen. Een jongerenpanel is een hele mooi ingang om jongeren te bereiken.
En veel gehoorde klacht bij participatie is dat deelnemers niets terug horen. Dat is bij jongeren niet anders. Maak jongeren duidelijk wat de impact is als ze bijdragen en koppel de resultaten van raadplegingen consequent terug. Laat zien dat er daadwerkelijk iets met de input gedaan is en dat er naar hen geluisterd is. Inspraak is dan de beloning, en daar doen jongeren het voor. Daardoor doen jongeren ook een volgende keer weer mee.
Deze lessen zijn ingedeeld op basis van onze methodiek Relevant Gesprek®. Met deze methodiek kom je op een makkelijke en snelle manier tot een participatieaanpak voor jouw vraag. Wil je meer leren over de methodiek Relevant Gesprek®? Meld je dan aan voor ons gratis webinar Participeren kun je leren of de Basistraining Relevant Gesprek®. Voor andere vragen kan je contact met ons opnemen via participatie@sir.nl. Heb je vragen voor de aanwezigen experts? Stuur ze dan een mail:
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.