Participatie
Redactie
Participatie
2 min
0

Gemeente Goes: participatietrainingen Relevant Gesprek®

2 min
0

Voor de gemeente Goes organiseerde SIR verschillende trainingen over de methodiek Relevant Gesprek®. De gemeente Goes wilde samen met de organisatie aan de slag om (nog) beter te leren hoe je een goed participatieproces organiseert. Onze incompany trainingen hielpen daarbij. We boden trainingen aan voor de raad, het college en de ambtelijke organisatie. Steeds werkten we met de cases en de methodiek Relevant Gesprek® en afgestemd om op verschillende rollen en taken van de deelnemers. 

Incompany trainingen voor raad, college en ambtenaren

In de incompany training ‘De 4 sleutels van een slimme participatieaanpak’ gaan we aan de slag met een onderwerp of case van de eigen organisatie. Wat het onderwerp is spreken we af in het (online) kennismakingsgesprek. De training duurt 3 uur. De Relevant Gesprek® trainer werkt zelf ook aan participatievraagstukken en heeft dus veel praktijkervaring. De trainingen stemmen we af op de taken en rollen van de deelnemers. In Goes trainden we communicatieadviseurs, beleidsadviseurs, projectleiders en de raad en het college.

In de trainingen aan het werk met cases

In de trainingen werkten we met de 4 sleutels van het Relevant Gesprek® aan meerdere cases. vanuit de visie learning by doing. Voor de eerste sleutel 'Waarom ga je in gesprek?' zochten we naar het beleidsdoel en het participatiedoel dat daarbij hoort. Wat betekent het als je in gesprek gaat over het onderwerp toegankelijkheid? In de tweede sleutel bepalen we in de training het onderwerp ven het gesprek. Waar gaan we het wel/niet over hebben. We formuleren de participatievraag voor een onderwerp als de ontwikkeling van een Urban Sportpark in Goes. In de derde sleutel bepaal je het publiek en de afzender. Voor kleinere onderwerpen bleek dat eenvoudig, wan het was dichtbij en daardoor relevant. Een onderwerp was de wateroverlast in een wijk bij extreme regenval. Maar voor de invulling van de nieuwjaarsbijeenkomst in Goes bleek het publiek lastiger te bepalen. Want de bijeenkomst door de gemeente georganiseerd is voor alle inwoners in Goes. In de laatste sleutel 'hoe ga je in gesprek' werkten we met de (online) participatiebox. De deelnemers aan de training ervaarden dat als je de eerste 3 sleutels goed het ingevuld deze sleutel niet meer zo moeilijk is. Een digitale enquête, een wijkschouw of een online bijeenkomst? Er zitten meer dan 100 gesprekvormen in de participatiebox,

Wat je leert in de incompany training

De incompany trainingen zijn geschikt voor iedereen die in meer of mindere mate in zijn werk met participatie in aanraking komt. We passen de training aan aan de deelnemers. Maar voor iedereen geldt: 

1.    Je leert het verschil tussen de verschillende soorten participatie
2.    Je leert de belangrijkste valkuilen bij participatieprocessen voorkomen
3.    Je leert werken met de 4 sleutels van de methodiek Relevant Gesprek®
4.    Je leert hoe je ander publiek kan bereiken dan de usual suspects
5.    Je leert hoe je de participatietools kunt gebruiken

Toegang tot de Relevant Gesprek® Academie

Voor alle deelnemers is 1 jaar toegang tot de Relevant Gesprek® Academie inbegrepen. Loop je na de training ergens tegenaan? Dan stel je de vraag in de online Academie. De Relevant Gesprek® coaches of 1.000+ leden van de community geven antwoord en helpen je weer op weg. En ook al het lesmateriaal vind je in de Academie. Wel zo handig!
Reacties
Categorieën