Communicatie

Hoe informeer jij de omgeving?

Communicatie

Hoe informeer jij de omgeving?

Aanpak & uitvoering

Je wilt de omgeving informeren over nieuw parkeerbeleid. Of vertellen dat er komende periode overlast is door wegwerkzaamheden. Of informeren over de komst van een nieuwe wijkteam. Communicatie is het instrument dat je inzet om de omgeving te vertellen over jouw beleid of project en wat ze er mogelijk van gaan merken. Wat is het verschil met participatie en gedragsbeïnvloeding? Bij participatie hebben deelnemers een stem die invloed heeft op de inhoud van je beleid of project. Dat is bij communicatie niet zo. Daar vraag je ook geen andere gedrag van de omgeving, zoals bij gedragsbeïnvloeding zo is.

We werken met methodiek Factor C

De methodiek Factor C is ontwikkeld door de Academie van Overheidscommunicatie en gebruiken wij om voor jouw vraagstuk een communicatieaanpak te maken. We doorlopen daarvoor samen een aantal stappen: de beleidsopgave, de omgevingsanalyse en de aanpak. Deze werkwijze heeft een groot voordeel voor de eigen organisatie en het interne proces: met het doorlopen van de stappen in de leidraad wordt het voor alle betrokkenen helder waar ze een bijdrage aan leveren met hun werk en op wie dat effect gaat hebben. Kortom: je brengt het buiten naar binnen.

Wil je meer weten over de methodiek Factor C? Lees dan meer over het gratis webinar Communicatie Factor C of meld je direct aan.

Meer over  Factor C

Webinar Factor C (gratis)

Maak kennis met de methodiek Factor C. In een uurtje leggen we de methodiek uit en laten we je zien hoe jij de methodiek kunt toepassen op jouw vraagstukken.


null


Gratis aanmelden


Je wilt in 6 weken een communicatieaanpak

We geloven in co-creatie. We maken samen de communicatieaanpak en voeren deze samen uit. We doen dit met het door ons zelf ontwikkelde instrument 'Fasterclass' en de methode Factor C. Ideaal als je samen met collega’s en stakeholders een communicatieaanpak wilt maken. In de Fasterclass krijg je de meeste adviesuren in de kortste tijd. Tijdens een Fasterclass gaat ons team met jou aan de slag om in 4-6 weken tijd een communicatieaanpak te maken voor jouw case.

Alles over de Fasterclass

Voor Jeugdhulpregio

 Drenthe organiseerden we samen met betrokkenen van het transformatieplan een Fasterclass Communicatie. In 4 uur tijd maakten we met elkaar de contouren voor de communicatieaanpak. .
Lees meer. 


Je hebt ondersteuning nodig in de uitvoering

Soms heb je extra kennis of capaciteit bij de uitvoering van communicatie projecten nodig. Dan kan het gaan over het voorzitten en organiseren van bijeenkomsten, het ontwikkelen van tools of de inzet van online media. SIR heeft een ervaren team en een groot netwerk om je te ondersteunen in de uitvoering van je communicatieopgave.


Meer over projectmanagement

SIR ontwikkelde de communicatieaanpak en was verantwoordelijk voor de uitvoering en ontwikkeling van content voor 22 miljoen energie-neutrale woningen. INDU-ZERO is een Europees project vanuit de Provincie Overijssel voor verduurzamen van bestaande woningbouw in Noordwest Europa.
Lees meer.

Je wilt het zelf doen met training

Meer en meer zijn overheden afhankelijk van anderen voor het maken en uitvoeren van beleid. Het Ministerie van Algemene Zaken ontwikkelde hiervoor de methodiek Factor C. SIR ontwikkelde een basistraining Factor C om jou te leren met je team aan de slag te gaan met Factor C. Boek een incompany training of meld je aan voor een training op onze kalender. 


Bekijk het trainingsaanbod

 Voor de gemeente Waddinxveen trainden we projectleiders, beleidsadviseurs en communicatieadviseurs met Factor C samen nog betere communicatie strategieën te maken.
Lees meer. 


Tools Rubriekenbox en Middelenbox

Zelf aan de slag met communicatie? We hebben 2 tools ontwikkeld om te inspireren en waarmee je zelf aan de slag kunt. De tools sluiten naadloos aan bij de methodiek van Factor C. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze Rubriekenbox waarmee je je content creatiever kunt verpakken. In de Middelenbox zitten inspirerende contentvormen, middelen en kanalen die je zullen verrassen.

Rubriekenbox

Rubrieken zorgen voor afwisseling en herkenbaarheid. Zo vind je in tijdschriften vaak bekende terugkerende items. In je eigen communicatie kun je dit ook toepassen. 

Zelf aan de slag met rubrieken? Bestel dan de SIR communicatie & participatie Rubriekenbox met 200 inspiratiekaarten. De Rubriekenbox kost €65.

Middelenbox

Hoe bereik je meer of nieuw publiek? Welke communicatiemiddelen, -vormen en -kanalen zet je in? SIR communicatie & participatie ontwikkelde de Middelenbox. Deze tool helpt bij de keuzes en je maakt kennis met contentvormen, middelen en kanalen die je misschien nog niet kent. Bestel de Middelenbox. De Middelenbox kost €65.

Waar we je mee kunnen helpen

Aanpak

Aanpak in co-creatie

Uitvoering

Samen uitvoeren

Training

Zelf leren en doen

Tools

Zelf aan de slag

"In 6 weken een communicatie- aanpak. Dat was wat ik nodig had. Het was hard werken in de Fasterclass, maar het resultaat mag er zijn!"


Senior beleidsadviseur gemeente

"Fijn om professionele hulp te krijgen in de uitvoering van dit grote project. We hebben steeds handen te kort op de afdeling dus de inzet van SIR was fijn."


Strategisch adviseur waterschap

"De training Factor C helpt mij om samen met mijn collega's een gedegen en gedragen communicatiestrategie te maken. Handige tools!"


Communicatieadviseur provincie