
Participatie klinkt logisch, maar is niet altijd verstandig
Een gemeente in Noord-Nederland staat voor stevige bezuinigingen. Het Ravijnjaar zet alles op scherp. Logisch dus dat er een vraag is om inwoners en organisaties te betrekken. Maar dat roept meteen de vraag op: wanneer zet je participatie in, en wanneer niet?
Tijdens een Fasterclass met ambtenaren, wethouders en raadsleden onderzochten we die vraag. De conclusie: in de huidige fase van het proces – het bepalen van een afwegingskader voor de bezuinigingen – is communicatie het betere instrument. Participatie is in deze fase niet realistisch. Er is te weinig ruimte, te weinig tijd, en de inhoud is nog te abstract voor betekenisvolle inbreng.
Communicatie als strategische keuze
Dat betekent niet: we doen niets. Integendeel. In plaats van brede participatie kiezen we voor scherpe, doordachte communicatie. Die keuze werd tijdens de sessie breed gedragen. We maken daarbij onderscheid tussen twee vormen:
- Procescommunicatie: zorgt dat de hele omgeving goed op de hoogte blijft van de stappen die gezet worden
- Relatiecommunicatie: richt je op specifieke doelgroepen die direct geraakt worden, met aandacht voor hun zorgen en perspectief
Zo blijft er transparantie én verbinding, ook zonder een formeel participatietraject.
De afweging: wat maakt participatie kansrijk?
We gebruikten in de sessie een afwegingskader met kritieke succesfactoren. Want succesvol participeren vraagt om de juiste omstandigheden:
- Het onderwerp moet relevant én concreet zijn
- Er moet ruimte zijn om iets met input te doen
- Er moet voldoende tijd, menskracht en budget zijn
In deze fase voldeden die factoren niet. De maatregelen zijn nog niet bekend, er is weinig ruimte voor invloed, en de tijd richting de Voorjaarsnota is krap. Daarom: communicatie nu; participatie mogelijk later, wanneer het wel past.
Wat gebeurt er daarna?
In de volgende fase worden de maatregelen concreter. Dan kunnen gesprekken worden gevoerd met groepen die echt geraakt worden. Participatie op maat dus. Maar ook dan blijft de zomervakantie een beperkende factor. Timing is alles.
Eerst wordt nu de gemeenteraad geïnformeerd. Daarna werken we samen met de gemeente de communicatieaanpak verder uit, gebaseerd op het fundament dat tijdens de Fasterclass is gelegd.
Samen in co-creatie
Wil jij ook grip op participatie bij een complex of gevoelig onderwerp? In een Fasterclass participatieaanpak maken we samen in 4-6 weken tijd een aanpak op maat. Je weet daarna precies:
- Met wie je in gesprek wilt
- Waarover
- En met welke ruimte voor inbreng
Dat doen we op basis van de methodiek van het Relevant Gesprek® – compact, doelgericht, en direct toepasbaar. Kijk voor meer informatie over onze aanpak en een offerte op de website.