
Hoe stimuleer je inwoners in energiearmoede om gebruik te maken van bestaande ondersteuning? Samen met de gemeente Gorinchem en verschillende samenwerkingspartners van de gemeente ontwikkelden we in een Fasterclass CASI een aanpak voor een publiekscampagne op basis van de CASI-methodiek.
Waarom een campagne?
Gorinchem werkt aan een klimaatneutrale stad in 2050. Een belangrijk onderdeel daarvan is het programma Energietransitie – Woningen, dat zich richt op twee centrale doelen: het verminderen van energieverbruik, omdat energie steeds duurder wordt. En het opwekken van meer schone energie, zoals via zon, wind en duurzame warmte.
Samen met het team Energietransitie hebben we op basis van een communicatieanalyse vastgesteld dat er een kans ligt om een gedragscampagne op te zetten voor Huishoudens in Energiearmoede. Zij kunnen (nog) meer gebruik maken van de beschikbare maatregelen en hulp. Dat vraagt om een aanpak die verder gaat dan informeren — het vraagt om een aanpak om nog meer mensen te activeren. We organiseerden een Fasterclass CASI om te komen tot een activatieaanpak .
Een gedragsaanpak met CASI
De CASI-methodiek is ontwikkeld door de Dienst Publiek en Communicatie (DPC) van het ministerie van Algemene Zaken en passen wij toe op gedragscampagnes van lokale overheden. In de Fasterclass doorliepen we de vijf stappen van de CASI-methodiek:
- Gedragsdoel bepalen
- Gedragsanalyse uitvoeren
- Gedragsbepalers kiezen
- Gedragsinterventies selecteren
- Actieplan en vervolg bepalen
Op basis van de gedragsanalyse kwamen we tot drie kernfactoren die inwoners belemmeren in het nemen van actie. Ten eerste speelt vaak gevoel een grote rol: schaamte, angst en onzekerheid rondom energiearmoede zorgen ervoor dat mensen afhaken, zelfs als de geboden hulp kosteloos is. Daarnaast ontbreekt het soms aan kennis; veel inwoners weten niet wat er mogelijk is, of ze ergens recht op hebben en wat de voordelen zijn. Die onbekendheid leidt tot stilstand. Tot slot speelt ook de fysieke omgeving een rol. Veel mensen in energiearmoede wonen in een huurwoning en denken dat alleen de woningcorporatie maatregelen kan nemen. Daardoor maken ze geen gebruik van initiatieven zoals de energiecoaches of de FIXbrigade, terwijl die er juist ook voor hen zijn.
Van inzicht naar actie
Op basis van deze gedragsbepalers keken we naar wat er nodig is om het huidige gedrag om te zetten naar het gewenste gedrag. Hiervoor selecteren we een aantal interventies die verwerkt kunnen worden in een gedragscampagne om het gewenste gedrag te stimuleren:
- Emotie: het gevoel is een cruciale gedragsbepaler, de communicatie moet inspelen op vertrouwen en duidelijkheid
- Kennisoverdracht: kennis delen over hoe de maatregelen werken, voor wie deze zijn en wat inwoners er aan hebben
- Boodschapper: door te kiezen voor een boodschapper die aansluit bij de doelgroep, zorgt dit voor vertrouwen, herkenbaarheid en kunnen ervaringen van andere inwoners/gebruikers gedeeld worden.
Samen werken aan een energiezuiniger Gorinchem
Voor het ontwikkelen van de campagne wordt samengewerkt met de betrokken partijen, die ook meewerkten aan de activatieaanpak. Hoe dit eruit gaat zien, wordt momenteel besproken.
Met de CASI-methodiek zet Gorinchem een belangrijke stap richting effectieve communicatie met als doel dat minder mensen in energiearmoede leven.