In de afgelopen jaren hebben we veel ervaring opgedaan tijdens participatietrajecten voor gemeenten. Met als uitgangspunt: liever goed prepareren dan achteraf repareren. Toch komt het soms voor dat een participatieproces niet helemaal verloopt zoals vooraf bedacht, maar daarmee is de participatie zeker niet mislukt. We delen graag onze ervaringen bij participatie uit de praktijk.
Wortelopdruk van bomen veroorzaakt struikelgevaar in de straat. We adviseerden de gemeente bewoners van de straat, mensen met uitzicht op de bomen en belangrijke gebruikers van de straat uit te nodigen voor een werkgroep om samen met de gemeente te komen tot een oplossing. Alle overige inwoners van de buurt informeerden we regelmatig met een (nieuws)brief. De bewonerswerkgroep koos na intensief overleg, binnen gestelde kaders, voor het vervangen van de bomen in combinatie met een aantal herinrichtingsmaatregelen.
Al snel na de bekendmaking van de oplossing reageerden een aantal inwoners uit andere straten dat ze niet betrokken waren. Ze waren wel geïnformeerd via de nieuwsbrief voor de wijk, maar waren het niet eens met de oplossing van de werkgroep. Deze nieuwe groep van inwoners benaderden de wethouder en de werkgroep om opnieuw in gesprek te gaan over alternatieven.
In onze aanpak Relevant Gesprek© kiezen we samen met onze opdrachtgever het publiek dat we willen betrekken. We maken gebruik van de cirkels van invloed uit onze omgevingsanalyse. Ook voor dit project hebben we dat gedaan. Maar waar trek je de grens als het gaat om het vervangen van bomen?
Wil je dat iedereen in de straat, wijk, stad, regio kan meedenken? Of kies je vooraf als gemeente zelf het publiek?
Bij onderwerpen waar we weerstand verwachten betrekken we bestuurders al bij het ontwikkelen van de participatiestrategie. En dan is het vervolgens aan de bestuurder om wel of geen gehoor te geven aan nieuw publiek dat mee wil denken.
Een gemeente wilde graag een gedragen en duurzame oplossing om de fietsveiligheid in een winkelstraat te verbeteren. Op basis van een initiatief van een inwoner werd door de gemeente een informatieavond voor omwonenden en gebruikers van de straat georganiseerd. Gevraagd werd om mogelijke oplossingen. Een geslaagde avond waarin veel oplossingen op tafel kwamen. Deze werden vervolgens door de gemeente onderzocht.
Wat bleek nu? Bijna geen enkele oplossing was haalbaar op basis van de kaders en regels die gelden voor deze straat. En dan ging het over het openbaar vervoer, laden en lossen, ruimte voor rotondes, verkeerslichten, parkeren, inrichting openbare ruimte en natuurlijk het beschikbare budget. Tijdens de informatieavond waren deze kaders nog niet helder. Inwoners waren teleurgesteld in de gemeente.
Samen met de gemeente maakten we een nieuwe participatiestrategie. Vanzelfsprekend kozen we nu om vooraf de kaders helder te hebben. Duidelijke kaders is één van de succesfactoren voor participatie, zoals we eerder al bespraken in dit artikel over de 6 valkuilen bij participatie. Samen met een werkgroep van ondernemers, gebruikers en bewoners zijn we nu aan de slag om binnen de kaders tot oplossingen voor de fietsveiligheid te komen. Oplossingen die wel kunnen!
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.