Training Factor C

Als (lokale) publieke organisatie - zoals gemeente, waterschap of provincie - ben je voor een goed resultaat in je projecten en programma’s steeds meer afhankelijk van je omgeving. Van inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties of andere stakeholders. Op ieder moment stel je de vraag: wat willen we bereiken, met wie en hoe? Om dan de afweging te maken welke rol communicatie heeft, en welke middelen worden ingezet. Factor C staat natuurlijk voor de factor communicatie en wordt steeds belangrijker voor projectleiders, beleidsadviseurs en communicatieprofessionals om samen een goede omgevingsanalyse en krachtig communicatief beleid te maken en uit te voeren.

 

De methodiek Factor C 

Meer en meer zijn overheden afhankelijk van anderen voor het maken en uitvoeren van beleid. Maar wie zijn die anderen en wat is hun belang? Die vraag kun je als communicatieprofessional niet alleen beantwoorden. Dit doe je samen met collega’s en stakeholders.

De Academie voor Overheidscommunicatie van het Ministerie van Algemene Zaken ontwikkelde hiervoor de methodiek Factor C die bestaat uit 5 pijlers: de opgave, de omgeving, de strategie, het verhaal en de aanpak. Elke pijler kent een aantal stappen met modellen en werkvormen. Met het doorlopen van het stappenplan help je je eigen organisatie en het interne proces.
 

Open inschrijving online training

De 4 sleutels uit de onze participatiemethodiek Relevant Gesprek® sluiten naadloos aan op Factor C. Daarom biedt SIR communicatie & participatie een praktische basistraining aan waarin je nader kennis maakt met Factor C. Want daarmee heb je alles in handen om communicatie in het hart van beleid te positioneren. Ideaal als je projecten en programma’s aanstuurt of begeleidt waar omgevingsgericht of opgavegericht gewerkt wordt. 

De training Factor C wordt op verschillende momenten in het jaar online georganiseerd. In onze jaarkalender vind je wanneer we de training organiseren.
 

We geven deze training ook incompany!

Wil je samen met jouw communicatie- en/of beleidscollega’s een training volgen? Dat kan ook! Tijdens een incompany training Factor C ga je met jouw collega’s aan de slag met een onderwerp of case van jouw organisatie. De training kan plaatsvinden op jouw locatie, maar wij kunnen ook een inspirerende locatie regelen. Of we organiseren een online training voor jou en jouw collega's. Je volgt de training gemakkelijk met z'n allen vanuit huis. 

Meer weten over de mogelijkheden? Stuur een mail naar trainingen@sir.nl of bel naar 053 - 430 70 44.
 

SIR Academie

Deelnemers aan de Factor C training krijgen toegang tot de online SIR Academie. Daar kun je zelfstandig aan de slag met het lesmateriaal. Je vindt er handige checklist, formats, voorbeeldplannen en instructie video's. Je kunt er zelfs met je trainers afspraken inplannen voor vragen en advies. Of je vraagt de andere deelnemers van de SIR Academie om raad.

Resultaat

  • Je kent de pijlers van Factor C: de opgave, de omgeving, de strategie, het verhaal en de aanpak.
  • Je leert aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden hoe je de pijlers kunt inzetten voor jouw vraagstuk
  • Je maakt kennis met verschillende modellen en tools per pijler
  • Je weet hoe je Factor C kunt toepassen om een strategisch communicatieplan te ontwikkelen samen met de dossierhouder of het projectteam

Doelgroep

We organiseren de training voor beleidsadviseurs en communicatieprofessionals van publieke organisaties met minimaal HBO werk- en denkniveau en enige jaren ervaring.

Duur van de training

De geplande basistrainingen Factor C duren 1 dag van 9.30 uur tot 14.30 uur en wordt online gegeven via Zoom.

Programma

We gaan in de training op basis van cases aan de slag met de pijlers. We helpen je kiezen welke modellen en werkvormen relevant zijn voor jouw case. We behandelen bijvoorbeeld de CASI-methodiek voor gedragsveranderingen, werken met de krachtenveldanalyse, de ringen van invloed en de publieksanalyse. Voor effectieve burgerparticipatie leer je werken met de participatietrap en het formuleren van de kernboodschap op basis van het model Relevant Gesprek®. LINK In het laatste blok kiezen we de juiste communicatiemiddelen bij jouw vraagstuk en behandelen we de organisatie van de communicatie.

Online tool: publieksanalyse met ringen van invloed

Tijdens de training maken we gebruik van verschillende tools, zoals de publieksanalyse met ringen van invloed. Deze is ook online beschikbaar! Je kunt gratis en onbeperkt gebruik maken van de tool voor het selecteren van het juiste publiek voor jouw communicatie- of participatievraagstuk.

Hoe het werkt?
Eerst maak je een account aan, zodat je jouw publieksanalyse per mail kunt ontvangen. Daarna geef je in stap 1 een korte omschrijving van je case. Vervolgens selecteer je in stap 2 het publiek dat je wilt bereiken. In stap 3 bepaal je de rollen en de invloed van jouw publiek met behulp van de ringen van invloed. En in de laatste stap kun je kiezen om per mail een pdf-bestand te krijgen van je eigen publieksanalyse.

Ga naar de online publieksanalyse.

Investering

Voor de online training Factor C betaal je € 495,00. Voor de bijbehorende Factor C box betaal je € 85,00. Wanneer je deelneemt aan een online training ontvang je de Factor C box voorafgaand aan de training. Zodat je tijdens de training aan het werk kunt met de tools.

Alle bedragen zijn exclusief BTW en 4% bureaukosten. Aanmelding via de website is bindend. Na ontvangst van je aanmelding versturen we de bevestiging en factuur. Bij annulering tot twee weken voor deze training brengen we 25% van de overeengekomen prijs + € 50,00 administratiekosten in rekening. Daarna ben je het volledige bedrag verschuldigd.

Aanmelden kan via onderstaand formulier!

Actuele startdata/locaties

We organiseren de training online op verschillende momenten dit jaar. In onze jaarkalender vind je de actuele data. Deze training is bij uitstek geschikt om incompany te organiseren en zo je eigen organisatie communicatiever te maken. Mail ons voor de mogelijkheden of neem contact op via 053 - 430 70 44.

 

Aanmelden