Lesmateriaal en tools

Tijdens onze trainingen werken we met een aantal praktische tools die we zelf ontwikkeld hebben. Deelnemers van onze trainingen krijgen toegang tot online SIR Academy en kunnen lesmateriaal inzien en downloaden. In de SIR Academy vind je handige checklist, formats, voorbeeldplannen en instructie video's. Inloggen SIR Academy: klik hier. Natuurlijk kun je onze tools ook apart bestellen. 

Tool voor toepassen methodiek Relevant Gesprek®

Je wilt zelf aan de slag met participatie. Hoe organiseer je een participatiegesprek? Hoe bereik je andere doelgroepen? En hoe kies ik een passende gespreksvorm? In het Werkboek Relevant Gesprek® maak je kennis met onze methodiek Relevant Gesprek®.

Werkboek Relevant Gesprek®

In het werkboek ga je aan de slag om jouw participatievraagstuk te vertalen naar een praktische aanpak. Aan de hand van de theorie en de vragen in het Werkboek leg je de basis voor jouw participatieplan. 

Het werkboek is onderdeel van het Basisprogramma en het Masterprogramma en niet los verkrijgbaar.

 

Tool voor bepalen publieksgroepen

 

Publieksanalyse

De publieksanalyse is gebaseerd op de omgevingsanalyse van Factor C. Je brengt in kaart met wie je in gesprek wilt en waarover. Wat wil je dat jouw publiek doet? Meeweten, meedenken, meewerken of meebepalen?

Download de publiekscirkel

Publiekswaaier

In de Publieksanalyse benoem je verschillende publieksgroepen. Om je te helpen de publieksgroepen te benoemen, gebruik je de Publiekswaaier. De waaier bestaat uit 125 verschillende publieksgroepen in het fysieke en sociale domein. 

Bestel de publiekswaaier voor € 35,00

Online Publieksanalyse met ringen van invloed
De publieksanalyse is ook online beschikbaar. Je kunt gratis en onbeperkt gebruik maken van de tool voor het selecteren van het juiste publiek voor jouw communicatie- of participatievraagstuk.

Hoe het werkt?

Eerst maak je een account aan, zodat je jouw publieksanalyse per mail kunt ontvangen. Daarna geef in stap 1 een korte omschrijving van je case. Vervolgens selecteer je in stap 2 het publiek dat je wilt bereiken. In stap 3 bepaal je de rollen en de invloed van jouw publiek met behulp van de ringen van invloed. En in de laatste stap kun je kiezen om per mail een pdf-bestand te krijgen van je eigen publieksanalyse    

Ga naar de online Publieksanalyse


Wil je leren werken met de tools? Boek dan een workshop Publieksanalyse.

Tool voor ontwikkelen Publieke Gedragscampagnes

Met deze Campagnewijzer heb je een praktische en inspirerende tool in handen waarmee je effectieve gedragscampagnes kunt ontwikkelen. De Campagnewijzer is gebaseerd op de CASI-methodiek van de Rijksoverheid. We hebben deze methodiek vertaald voor gebruik door lokale overheden.

Campagnewijzer
De Campagnewijzer is een praktische en inspirerende tool waarmee je effectieve gedragscampagnes kunt ontwikkelen.      

Bestel de Campagnewijzer
voor € 80,00

 

Kijk in onze jaarkalender voor de volgende inspiratietraining Publieke Campagnes.
 

Tools voor toepassen Factor C

In de basistraining Factor C werken we met A3 werkbladen, poster Ringen van invloed en de Factor C box. Deze tools helpen je in het maken van communicatief beleid voor jouw beleidsopgave of project.

Factor C box

In de Factor C box zit een Publiekswaaier, 2 blokjes met Publiekspost-its, en twee methodiekenboekjes voor de in totaal 17 methodieken die Factor C gebruikt (5 BASIS methodieken en 12 PLUS methodieken).

Bestel de Factor C box voor € 80,00 


Wil je als deelnemer van de training zelf werken met de werkbladen en/of poster Ringen van invloed? Stuur dan een e-mail naar trainingen@sir.nl. We sturen je dan de pdf bestanden per mail.

Kijk in onze jaarkalender voor de volgende training FactorC; deze training wordt ook incompany gegeven.

Tools voor kiezen passende participatievorm

Er zijn vele mogelijkheden voor het organiseren van een gesprek met inwoners en/of professionals. Maar wat is nu een leuke en passende vorm? Met behulp van de Participatietrap en Participatiebox kies je een passende gespreksvorm. 

Participatietrap

Voor het organiseren van een gesprek nemen wij de Participatietrap als uitgangspunt. Op basis van de Participatietrap bepaal je het doel van je gesprek: informeren, inventariseren, verdiepen en samendoen. 

Download de Participatietrap

Participatiebox

Een box met ruim 100 inspirerende gespreksvormen die je kunt inzetten voor het in gesprek gaan met inwoners en partners. De gespreksvormen zijn ingedeeld op basis van de gespreksdoelen van de Participatietrap.
Bestel de box voor € 65,00 

 

Wil je leren werken met deze tools? Boek dan een workshop ‘Werken met de Participatiebox’.

Ben je op zoek naar inspirerende gespreksvormen die je kunt inzetten voor het gesprek met jouw publiek? Check gratis de online SIR Participatiebox

Tools voor kiezen passende communicatiemiddelen

Inzet van de juiste middelen en kanalen is van belang bij het bereiken van je publiek. Met behulp van de Middelenschijf en Middelenbox kies je de middelen en kanalen waarmee je je publiek kan bereiken. 

Middelenschijf

De Middelenschijf bestaat uit vijf schijven die samen de inhoud en vorm van je communicatiemiddel bepalen. Je draait de schijven om voor jouw publiek de optimale route te bepalen.
Zit bij de prijs van de Middelenbox in.

Middelenbox

De Middelenbox bevat ruim 200 inspiratiekaarten met verschillende communicatiemiddelen, ingedeeld op basis van de vijf schijven van de Middelenschijf. Met gebruik van de inspiratiekaarten kom je tot nieuwe mogelijkheden en routes om je publiek te bereiken. 

Bestel de Middelenbox (incl. middelenschijf) voor € 80,00


Wil je leren werken met deze tools? Boek dan een workshop ‘Werken met de Middelenbox’.

Tool voor creëren creatieve content

In de dagelijkse praktijk zochten we voor onze opdrachtgevers naar mogelijkheden om content aantrekkelijk en relevant aan te bieden aan de doelgroep. Of om in contentmarketing termen te spreken aan ‘het publiek’. Zo ontstond de Rubriekenbox. Een box met 200 inspiratiekaarten om te helpen content op een creatieve wijze te verpakken.
 

De Rubriekenbox
Een box met 200 inspiratiekaarten om te helpen content op een creatieve wijze te verpakken.

Bestel de box voor € 75,00

 

Tool voor online gesprek met publiek

Een van de manieren om in gesprek te gaan met je publiek is via online kanalen. Ons eigen eParticipatieplatform faciliteert dit online gesprek. 

eParticipatieplatform

Het eParticipatieplatform is gebaseerd op de vier gespreksdoelen van de Participatietrap. Elke doel kent een aantal passende online tools die je kan kiezen voor het voeren van een online gesprek. Bijvoorbeeld in de vorm van een enquête, poll, forum of debat. Het platform is eenvoudig op maat in te richten voor diverse participatievragen die binnen je organisatie spelen. Lees meer op ikpraatmee.nl

Download de factsheet over eParticipatie


Interesse in een demonstratie van het eParticipatieplatform? Kijk in onze trainingenkalender voor data en locaties. De demonstratie is ook incompany mogelijk.

Stuur voor meer informatie een e-mail naar trainingen@sir.nl of bel naar 053 430 7044.