Incompany training Relevant Gesprek® voor raad

De 5 participatietaken van de raad

Incompany training Relevant Gesprek® voor raad

De 5 participatietaken van de raad

Gemeenten gaan steeds vaker in gesprek met inwoners en stakeholders voor het maken en evalueren van beleid. Is participatie het toverwoord voor succesvol beleid of dienstverlening op maat? Welke rollen hebben raadsleden daarbij? Wat is de rol van de raad? Hoe voer je als raad en raadslid een relevant gesprek met je inwoners? Deze vragen staan centraal tijdens de incompanytraining.

 Incompany training Relevant Gesprek® voor de raad

SIR is gecertificeerd partner van de Relevant Gesprek® Academie. Tijdens deze incompany training behandelen we de theorie uit de e-learning 'De 5 participatietaken van de raad' uit de Academie aan de hand van praktijkvoorbeelden. Er is volop ruimte om vragen te stellen en ervaringen te delen.

Wat je leert

  • Je kent de participatievalkuilen van de raad
  • Je weet hoe je met de methodiek van het Relevant Gesprek® de participatievalkuilen kunt voorkomen
  • Je weet dat participatie in elk van de drie rollen van de raad een andere betekenis heeft
  • Je weet hoe je vanuit de kaderstellende rol invulling geeft aan participatiebeleid en hoe je een duidelijke participatieopdracht geeft
  • Je weet hoe je in de volksvertegenwoordigende rol zelf een participatieproces kan organiseren en/of kan deelnemen in participatieprocessen
  • Je weet hoe je vanuit de controlerende rol een participatieproces op de juiste manier beoordeelt.

Voor wie?

De incompany training is voor alle leden van de gemeenteraad of voor een fractie of commissie, indien gewenst aangevuld met medewerkers van de griffie en beleids-, communicatie- en raadsadviseurs.

Relevant Gesprek® Academie

Iedere deelnemer aan de incompany training krijgt in de Relevant Gesprek® Academie toegang tot de e-learning 'De 5 participatietaken van de raad'. Je krijgt daarbij beschikking over de online handleiding, videolessen, kennisclips en praktische handvaten. Iedereen kan de e-learning op zijn eigen moment doen en op eigen tempo. Heb je na de incompany training vragen? Of loop je ergens tegenaan? Stel dan je vraag in de online Relevant Gesprek® Academie. De Relevant Gesprek® coaches geven je antwoord en helpen je op weg. Wil je ervaringen delen of andere communityleden om ervaringen vragen? Stel dan je vraag in de openbare community boards.

Praktisch

  • Voorafgaand aan de training plannen we een kennismakingsgesprek
  • De training kan zowel online via ZOOM of MS Teams als fysiek worden georganiseerd
  • De incompany training is voor maximaal 40 deelnemers
  • De training duurt minimaal 1 uur en maximaal 2 uur

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in een incompany training voor jouw gemeenteraad, fractie of commissie? Mail ons voor een vrijblijvende offerte. Binnen 5 werkdagen ontvang je een voorstel van ons. Kies je voor een training op locatie dan brengt dit extra kosten met zich mee.

"Het Relevant Gesprek® heeft mij bewust gemaakt welke participatietaken we als raad en raadslid hebben".

Raadslid gemeente

"We spreken na de incompany training eindelijk dezelfde taal. Heel waardevol. Participatie is een breed begrip"


Griffier gemeente