Onze historie

De naam SIR heeft zijn oorsprong in de gieterij. De firma Schuiling ontwikkelde, produceerde en handelde alles wat er nodig was om mooi gietwerk te kunnen maken. De oprichter, Wouter-Jan Schuiling, besloot in 1964 binnen het bedrijf een reclameafdeling in te richten. Dit werd de rol van voormaling SIR-eigenaar Lex Pauka. Pauka mocht reclame maken voor de gieterijgrond- en hulpstoffen en op den duur zelfs voor alle Schuiling-firma’s.

Na een bezuinigingsslag besloot Schuiling in overleg met Pauka de deskundigheid van de afdeling te verkopen aan derden. Het begin van Stichting Industriële Reclame (SIR). De overname van de Schuiling Groep was voor Pauka later de reden zelfstandig verder te gaan. Met ondersteuning van Arris Schuiling, werd Studio voor Industriële Reclame opgericht. Via SIR Industrial, SIR: Business tot business Communications, SIR Communicatiemanagement is SIR nu het communicatie & participatie leer- en werkbureau met vestigingen in Enschede en Utrecht.

1979 – 2000

Onder leiding van Lex Pauka groeide SIR uit tot een full service reclamebureau voor de industrie. In deze periode liep Lex Pauka zijn latere zakenpartner Bert de Haan tegen het lijf. Door het verkrijgen van een ROTA-erkenning werd de media-afdeling, onder leiding van Rita Leferink, een belangrijke waarde voor het bureau.

2000 – 2005

Begin 2000 werd Martijn Schenning als algemeen directeur aangenomen. Toen bleek dat Lex Pauka op termijn het bureau wilde overdragen en Bert de Haan door ziekte noodgedwongen zijn werk moest stoppen, wilde Martijn SIR graag voortzetten. Martijn vroeg Bas Wolters als commercieel directeur SIR te versterken. In 2005 nam Martijn samen met Bas SIR over en richtten ze zusterorganisatie Markeys op.

2005 – 2011

De naam van SIR: Business to business communications veranderde naar SIR Communicatiemanagement: een communicatieadviesbureau, zonder studio en met een netwerk van partners. Eind 2011 besluit Bas Wolters als zelfstandig adviseur verder te gaan en neemt Martijn de aandelen van Bas over.

2011 – 2017

Het werkveld van het strategisch communicatiebureau verschuift steeds meer naar publieke organisaties, overheden en dienstverleners. SIR bouwt kennis op in werkvelden als zorg en welzijn, economie en werk, ruimte en gebied, innovatie, duurzaamheid en overheidsparticipatie. De ervaring en kennis passen we toe bij het communicatief maken van beleid en organisaties. SIR organiseert voor haar klanten het relevante gesprek met de doelgroep op basis van een slimme strategie, goede content en effectieve middelen.

2017 – heden

Vanaf 2017 ontwikkelde SIR communicatie & participatie de methodiek Relevant Gesprek® tijdens het werken aan klantvragen. Een echt praktijkmodel dus. Met de methodiek Relevant Gesprek® bereiken publieke organisaties en dienstverleners hun (nieuwe) publiek bij participatie. Als adviesbureau kregen wij steeds vaker participatievragen waarvoor wij een strategie ontwikkelden en waarbij we ondersteunden in de uitvoering. Onze ervaringen verwerkten we in verschillende leer- en ontwikkelprogramma’s, en we ontwikkelden de SIR Academie, een online leer- en werkomgeving.

 

  • Inspiratie

  • Vier instrumenten voor communicatief beleid

    Lees verder

  • Vraag

  • Hoe zorgen we ervoor dat medewerkers het juiste verhaal vertellen over onze organisatie?

    Lees verder

  • Vraag

  • Hoe ondersteunen we bestuurders en politici bij hun (nieuwe) rol in de lokale democratie?

    Lees verder