Bij de start van elk participatietraject (groot of klein) adviseren we altijd om eerst een participatieaanpak te maken. Een participatieaanpak zorgt voor grip op participatie voor je beleid of project. Om de gemeente Alblasserdam op weg te helpen organiseerden we een Fasterclass. Tijdens een Fasterclass gaan we met je aan de slag om in 4-6 weken tijd een participatieaanpak voor jouw case te maken, inclusief een activiteitenoverzicht als vertaling van de aanpak naar de uitvoering.
Onderdeel van een Fasterclass is een Relevant Gesprek sessie. Samen met leden van de projectgroep van de Omgevingsvisie Alblasserdam hebben we de contouren van de aanpak bepaald. De fasen van het project waren daarbij leidend. Per fase hebben we gekeken naar het participatiedoel en de bijbehorende ruimte voor inbreng. Daarnaast hebben we de participatievraag geformuleerd die we beantwoord wilden hebben en bepaald wie we ervoor nodig hadden om die vraag te beantwoorden. Tot slot hebben we vastgesteld welke gespreksvormen hier het beste bij passen. We kozen onder andere voor de gespreksvorm accentencarrousel.
Bij een accentencarrousel worden deelnemers in groepjes van maximaal 10 personen verdeeld, waarbij in iedere groep verschillende belangen worden vertegenwoordigd. Iedere aantal minuten komt er een ‘accentdrager’ (of ook wel ‘scenariodrager’) langs die een toelichting geeft op het betreffende accent en de bijbehorende ambities en thema’s. Vervolgens gaat de groep met elkaar in gesprek over wat het accent voor hem/haar betekent. Na een aantal minuten komt een volgende ‘accentdrager’ langs, net zolang tot alle accenten voorbij zijn gekomen. De gespreksvorm is erg geschikt voor verdieping en interactie.
Om tot een passende gespreksvorm te komen werken we altijd met onze (online) Participatiebox met meer dan 125 verschillende gespreksvormen. Neem een kijkje via deze link. Het kiezen van de passende gespreksvorm is één van de sleutels van het maken van een participatieaanpak op basis van de methodiek Relevant Gesprek©
Alblasserdam is inmiddels volop bezig met de uitwerking van de omgevingsvisie. Voor de zomer is de gemeente in gesprek gegaan met inwoners, bedrijven en organisaties over 5 mogelijke richtingen (accenten) waarin het dorp zich kan ontwikkelen. Deelnemers konden input geven via een digitale enquête en online accentencarrousel. Het team van SIR heeft in deze periode, vanuit een coachende rol, advies en procesondersteuning gegeven. De 5 accenten worden de komende tijd verder uitgewerkt en aan de samenleving voorgelegd. We gaan ervan uit dat de Omgevingsvisie voor Alblasserdam dit najaar klaar is. De gemeente zet daarmee een belangrijke stap voor de toekomst.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.