Nederland aardgasvrij

Oh oh, daar komen de creatieve campagnes

Aardgasvrij, wat betekent dat voor mij? 
Aardgas vrij, jij bent er bij 
Aardgasvrij, dat kunnen wij 
Of wat dacht je van ‘We worden gasvrij’ 

Ja ja, het Klimaatakkoord is er! Op dinsdag 10 juli presenteerde Ed Nijpels het voorstel voor de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord. In het hoofdstuk de ‘bebouwde omgeving’ staan de plannen  over hoe we de komende jaren van aardgas afgaan. En dat is ook nodig. We willen natuurlijk allemaal de CO2-uitstoot verminderen om zo klimaatverandering tegen te gaan. Daarnaast willen we (vooral in Groningen) zo snel mogelijk de gaswinning in Groningen afbouwen. Het Klimaatakkoord raakt alle huiseigenaren en natuurlijk de woningcorporaties. Dus inwoners van Nederland. De campagnetijd is aangebroken!

Mijn gedrag beïnvloeden

Aardgasvrij is een goed idee, zo ver ben ik wel. Maar het roept bij mij vooral veel vragen op. Wat weet ik eigenlijk van deze plannen, wat kan ik doen, wat doen anderen, is het wel mijn taak, wie betaalt dat, zijn er alternatieven, wat is de planning, kan ik het wel en heel belangrijk: kan ik wel koken zonder gas? Maar heeft iedereen dezelfde vragen? Mijn bejaarde moeder, mijn werkeloze buurman, mijn vriend in het buitengebied of mijn broer in zijn net verbouwde jarenvijftig-woning? Ik moet wat gaan doen, mijn gedrag veranderen… Maar hoe?

De creatieve aardgasvrij campagne 

Bij het vinden van een antwoord op deze vragen speelt communicatie natuurlijk een belangrijke rol. Van het Rijk, van de energieleverancier, de woningcorporatie, maar vooral van mijn gemeente. Gelukkig zijn daar de campagnes. Pakkende slogan (op rijm), logo (liefst met groen als basiskleur), posters (met blije inwoner), website (one page en ook zeer geschikt voor mijn iPhone), FAQ (door het bureau zelf verzonnen), goede voorbeelden, een folder, social-media-account en als het even kan blogs en vlogs. De aardgasvrij-campagne kan van start gaan. Maar doet de campagne zijn werk? Beïnvloedt het mijn gedrag? Is er een gedragsanalyse gedaan, KCC betrokken, onderzoek uitgevoerd, een klantreis gemaakt? Zijn de beleidsdoelen vertaald naar haalbare gedragsdoelen? Hoe ging dat met de briefing aan het creatieve bureau?

Werken met het Communicatie Activatie Strategie Instrument (CASI)

Gelukkig beschikt het Rijk over het Communicatie Activatie Strategie Instrument (CASI). SIR werkt sinds enige tijd met deze aanpak. We zijn fan geworden. En hebben er zelfs een training voor ontwikkeld. We zijn fan omdat alle inzichten en theorieën met betrekking tot sociaal wetenschappelijk onderzoek in de CASI-methodiek bij elkaar zijn gebracht. Deze aanpak voor gedragsveranderingen voorkomt dat campagnes ontstaan in een creatieve blackbox. 

In 3 stappen je communicatiestrategie voor aardgasvrij

In de eerste stap vertalen we het beleidsdoel naar gedragsdoelen. In de tweede stap gaan we op zoek naar de gedragsbelemmeringen, om in de laatste stap de strategie te ontwikkelen op basis van de 18 interventies voor gedragssturing. Aan de hand van het CASI-model en bijhorende tools ontwikkelen we zo de communicatiestrategie. Dit doen we met behulp van de Campagnewijzer, Beïnvloedingskaart, Gedragsbepalers, Basisstrategieën en Interventies. Het resultaat is een strategie waarmee je direct aan de slag kunt en die écht werkt. De strategie is je bureaubriefing en werk je vervolgens creatief uit in een campagne. En de uitvoering beschrijf je in het communicatieplan. 

Meer weten?

Op de website van het Rijk vind je meer informatie. Of natuurlijk bij ons. Wij hebben de CASI-methodiek vertaald voor gebruik door lokale overheden. Meer weten? Kom naar onze training of nodig ons uit voor een gesprek. Stuur dan e-mail naar info@sir.nl of bel naar 053 430 70 44 en vraag naar Martijn Schenning of Barbara Borghuis. We vertellen graag meer over de aanpak en onze ervaringen.


  • Inspiratie

  • Vier campagnestrategieën over afval scheiden uitgelicht

    Lees verder

  • Nieuws

  • Communicatieplan waterbewustzijn in 3 stappen

    Lees meer