Communicatie
Redactie
Communicatie
1 min
0

Inspiratie: Participatie is voor 80% communicatie

1 min
0

Is participatie een vorm van communicatie? Of andersom, is communicatie een onderdeel van participatie? In de community van SIR communicatie & participatie hebben we het vaak over de verhouding van participatie versus communicatie. Daarnaast vragen we ons af wie er verantwoordelijk is voor participatie. 

De basisprincipes van participatie

SIR bestaat meer dan 45 jaar en is van oorsprong een communicatie adviesbureau. Dus wij weten heel goed wat er nodig is om een communicatieboodschap over de bühne te brengen en om publiek te bereiken. Wij hanteren bij participatie dezelfde basisprincipes als bij communicatie. Deze basisprincipes zijn het fundament van onze methodiek Relevant Gesprek® waarmee we grip creëren op een participatievraagstuk.

Wie is verantwoordelijk voor participatie?

Communicatie is net als participatie geen doel op zich. Beide instrumenten zetten we in ter ondersteuning van beleid of projecten. Dat lijken we nogal eens te vergeten. Communicatie en participatie beginnen altijd bij de inhoud. Daardoor is de beleidsadviseur of projectleider die verantwoordelijk is voor de inhoud, ook verantwoordelijk voor de communicatie/participatie. De adviseur gebruikt de participatie om de inhoud verder te brengen. De communicatie- of participatieadviseur helpt om het perspectief van de doelgroep binnen te brengen en het proces te faciliteren. Dat is een belangrijke rol.

80% communicatie in participatieprocessen

Bij het maken van je participatieaanpak heeft communicatie al een belangrijk rol: bij het formuleren van het onderwerp, het kiezen van je publieksgroepen en de keuze van de gespreksvormen. Bij al deze stappen verplaats je je in het publiek en maak je de participatie relevant voor wie je uitnodigt.  Ook in de uitvoering van je participatieaanpak kan een succesvol participatieproces niet zonder communicatie: je gaat een communicatiestructuur inrichten om je publiek te bereiken en op de hoogte te houden en je zorgt voor regelmatige terugkoppeling. Dat is allemaal communicatie. Daarom vinden we ook dat een communicatieadviseur een rol heeft in participatieprocessen.

Meer weten?

Wil je zelf aan de slag met een aanpak? Een training op het gebied van participatie of communicatie? Neem vrijblijvend contact op met Barbara via het contactformulier.

Reacties
Categorieën