Onlangs heeft de ministerraad ingestemd met het wetsvoorstel Versterking participatie op decentraal niveau. Het doel van het wetsvoorstel is de betrokkenheid van inwoners bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid van hun gemeente, provincie, waterschap en eilandraad vergroten. Ook wordt het uitdaagrecht, als specifieke vorm van participatie, wettelijk verankerd. Nog meer reden dus om participatie binnen de structuur van uw gemeente te verankeren.
De huidige inspraakverordeningen regelen uitsluitend de betrokkenheid van inwoners en andere belanghebbenden bij de voorbereiding van beleid. In de praktijk werken gemeenten al met allerlei participatievormen, ook bij de uitvoering van beleid, waaronder het uitdaagrecht. Het doel van de wetswijziging is dat elke gemeenteraad in de participatieverordening kaders stelt voor participatie, zodat voor zowel de inwoners als voor gemeenten duidelijk is op welke manier zij in welke fase van het beleidsproces betrokken worden. Bij het opstellen van de participatieverordening heeft de gemeenteraad de ruimte om rekening te houden met de lokale behoefte en omstandigheden.
Gemeentes zijn al geruime tijd bezig om participatie in hun beleid te integreren. Maar de nieuwe wet gaat daarin dus nog verder. We kunnen links- of rechtsom niet meer om participatie heen. Dat vraagt om een inbedding in beleid en organisatiestructuur en scholing van medewerkers.
Op al deze gebieden biedt SIR ondersteuning. Het hele jaar door organiseren we inspirerende online communicatie- en participatietrainingen vanuit onze volledig digitale SIR Academy. De Academy kent sinds kort ook een speciaal Masterprogramma voor medewerkers die zich nog extra in de materie willen verdiepen. Daarnaast kunnen we participatietrajecten in de praktijk begeleiden.
Tijdens de trainingen en begeleiding bieden we praktische handvatten om vervolgens zelf binnen uw gemeente mee aan de slag te gaan. Door onze ervaring bij talloze gemeentes en overheidsinstellingen weten we snel vooruitgang te boeken en jou om de valkuilen heen te leiden. Ons uitgangspunt daarbij is nog altijd: bezint eer ge begint. Een goed begin met een duidelijke vraagstelling en afbakening is écht het halve werk. We vertellen je er graag meer over tijdens ons Masterprogramma Participatie of tijdens een van onze participatie- of communicatietrainingen.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.