SIR helpt publieke organisaties met het organiseren van een Relevant Gesprek. Relevantie is de sleutel voor een goede opkomst en respons. En creëert bovendien nieuw publiek. Het participatiegesprek is één van de gesprekken die we mogelijk maken. Ons eParticipatieplatform Ikpraatmee ondersteunt dit online participatiegesprek. Ikpraatmee is opgenomen in de ‘Keuzewijzer e-tools’ van Movisie.
In de Keuzewijzer vind je een actueel overzicht van 21 tools, de toepassingsmogelijkheden en de ervaringen van gemeenten die de tools gebruiken. De tool ondersteunt bij het maken van afgewogen keuzes over de manier waarop je digitale burgerparticipatie vormgeeft. Wat Ikpraatmee onderscheidt van de rest, is dat het geen doel op zich is, maar onderdeel van onze visie op participatie: het Relevant Gesprek. Ikpraatmee is bovendien de enige tool die is ingedeeld op basis van de Participatietrap.
Ikpraatmee is niet een doel op zich. Het is slechts een instrument voor het voeren van een relevant gesprek met je omgeving. Bij ieder online gesprek dat we voeren, doorlopen we de vier communicatiesleutels van ons model Relevant Gesprek:
Waarom in gesprek?
Wat wil je weten? En is het wel een participatievraag
Waarover in gesprek?
We maken het onderwerp relevant en draaien beleidstaal naar publiekstaal. Zo verlagen we de drempel om deel te nemen.
Met wie in gesprek?
Wie is het publiek? En wie is een goede afzender? We zetten relevante afzenders in die dichtbij het publiek staan.
Hoe in gesprek?
We gebruiken relevante gespreksvormen en communicatiemiddelen.
Door het volgen van deze sleutels, wordt ieder online participatieproces optimaal ingericht. Op die manier vergroot je de kans om de stem te horen van de onbereikbare inwoner.
In de Keuzewijzer wordt onder andere aangegeven welke mate van online participatie mogelijk is. Hiervoor gebruikt Movisie de vijf treden van de participatieladder. SIR vertaalde deze ladder naar de Participatietrap, die we als uitgangspunt nemen voor het structureel organiseren van het relevante gesprek. De Participatietrap kent vier gespreksdoelen: informeren, inventariseren, verdiepen en samendoen. Ikpraatmee bevat, naast vijf andere platforms in de Keuzewijzer, voor iedere stap een aantal online instrumenten die je op behoefte kunt inzetten. Geen enkele andere tool is hier echter ook zo op ingedeeld.
Een andere meerwaarde van Ikpraatmee, is dat je deelnemers langdurig aan een onderwerp kunt verbinden door per onderwerp of thema een community te vormen. Hierdoor kun je verschillende gespreksrondes organiseren, gerelateerd aan de treden van de Participatietrap. Het onderwerp van gesprek bepaal je als gemeente zelf. Waar sommige tools zich bijvoorbeeld alleen richten op gesprekken over bijvoorbeeld de leefomgeving of welzijn, is met Ikpraatmee het gespreksonderwerp vrij. Zolang het maar relevant is voor je publiek. Besproken thema’s zijn onder meer hondenpoepbeleid, kwaliteit van vergunningverlening, wateroverlast, gladheidsbestrijding, de communicatie vanuit de gemeente en de ontwikkeling van een bedrijventerrein.
Benieuwd naar de Keuzewijzer? Lees het document hier. In de Keuzewijzer vind je behalve de 21 e-tools, 10 tips voor online burgerbetrokkenheid en 15 praktijkvoorbeelden. Een van de praktijkvoorbeelden is Ikpraatmee.
Kijk voor meer informatie over Ikpraatmee op www.ikpraatmee.nl.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.