Nog geen twee maanden geleden vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Daarop volgde een drukke periode, met het maken van het bestuursakkoord. In veel akkoorden en uitvoeringsprogramma’s zien we de Participatiesamenleving als belangrijk thema terugkomen. En dat is niet voor niets.
Onze samenleving verandert. Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties verlangen steeds vaker een andere rol van de overheid. Ze willen meebeslissen, nemen meer initiatief en vragen om meer invloed. We gaan van een overheid die alles regelt, naar een overheid die ruimte biedt voor initiatieven vanuit de maatschappij.
Voor inwoners zijn lang niet alle onderwerpen interessant om met de gemeente over in gesprek te gaan. Bovendien maakt een inwoner niet zomaar tijd om mee te praten. Het is dan ook belangrijk de juiste onderwerpen en gespreksvormen te vinden die passen bij de inwoners van uw gemeente. Waarover willen zij meeweten, meedenken, meebesluiten of meedoen? Relevantie is de sleutel voor een goede opkomst en respons. En creëert nieuw publiek, in plaats van steeds dezelfde gezichten bij informatiebijeenkomsten.
SIR ontwikkelde een aanpak voor het samen bepalen van de participatieagenda met uw inwoners. Op basis van uw coalitieakkoord en een intakegesprek maken we een basislijst met gespreksonderwerpen. We ontwikkelen een aanpak en werkvorm om deze gespreksonderwerpen te toetsen bij uw inwoners en bovendien nieuwe onderwerpen op te halen. Uitgangspunt in de aanpak is een combinatie tussen online en offline gespreksvormen. Voor het online gesprek maken we gebruik van ons eParticipatieplatform Ikpraatmee. Voor het offline gesprek kiezen we de best passende gespreksvorm uit onze Participatiebox. In het plan van aanpak nemen we ook een krachtige uitnodigingsstrategie op.
Uit het online en offline gesprek volgen de onderwerpen waarop de samenleving invloed wil uitoefenen. Volgende stap is bepalen van wat per onderwerp de juiste participatieaanpak is. Onze adviseurs kunnen hierbij ondersteunen. Evenals bij de organisatie en uitvoering van de gesprekken. Dit deden we eerder al voor onder andere de VNG, gemeente Enschede en gemeente Deventer. Onze ondersteuning is afhankelijk van uw behoefte.
Interesse in onze aanpak? Neem vrijblijvend contact op door te bellen met 053 430 70 44 of stuur een e-mail naar m.schenning@sir.nl. We maken graag een voorstel op maat.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.