Tijdens onze inspiratietraining ‘Content marketing voor publieke organisaties’ werken we met een case die gaat over hondenpoep. Inmiddels hebben we met meer dan 100 communicatieadviseurs gewerkt aan dezelfde case. Op basis van de creatieve inbreng van de deelnemers kwamen we tot vier verschillende oplossingen. Leuk voorbeeld van hoe één communicatievraag vele oplossingen kent.
Content marketing is de nieuwe manier van communiceren. Het gaat om de juiste informatie, voor de juiste persoon, via het juiste kanaal, op het juiste moment. Tijdens de inspiratietraining werken we met een aantal tools voor het toepassen van content marketing in de praktijk: het 8 stappenplan voor een relevant gesprek en een Rubriekenbox voor het maken van creatieve content. We laten je zien op welke manier de deelnemers deze tools hebben toegepast. Meer weten over content marketing voor publieke organisaties? Lees dan onze blog over content marketing op Frankwatching.
Inwoners uit de gemeente Sjittenberg ervaren overlast van hondenpoep. Dit ondanks het communiceren van het hondenpoepbeleid (bijvoorbeeld aanlijn- en opruimplicht) via de bekende middelen en kanalen van de gemeente. Hoe kan de gemeente ervoor zorgen dat hondenbezitters zich aan de regels houden, waardoor er sprake is van minder overlast?
De deelnemers werkten met het stappenplan en de Rubriekenbox voor het maken van creatieve content. Het verschil in aanpak wordt grotendeels bepaald door de keuze van het publiek, de afzender en het onderwerp. Wie is je publiek? Het lijkt logisch te kiezen voor de hondenbezitters die niet opruimen. Maar je kunt ook kiezen voor de hondenbezitters die wél opruimen. Of de niet-hondenbezitters. Ook de keuze voor de afzender is bepalend voor de aanpak. Ben je als gemeente wel de meest logische afzender? En wat is het onderwerp van gesprek? Welke rubrieken horen daarbij? We delen de vier verschillende aanpakken die de deelnemers presenteerden.
1: Pakkans in beeld
De hondenbezitter ontvangt informatie over de pakkans wanneer hij de poep niet opruimt.
2. Opgeruimd staat netjes
De hondenbezitter krijgt een compliment over het opruimen van poep.
3: Rode kaart
De omgeving van de hondenbezitter verstuurt een rode kaart aan de hondenbezitter die de poep niet opruimt.
4: Kinderen aan het woord
De wijkraden informeren de hondenbezitters over de overlast die kinderen ervaren.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.