Niet meer één boodschap voor iedereen, maar relevant zijn door het op maat delen van bijzondere momenten met mooie verhalen en goede beelden. Dit passen de Provincie Overijssel en Waterschap Vechtstromen in samenwerking met SIR en Inextenzo toe rondom het project Hardenberg – Ommen in het programma Ruimte voor de Vecht. Met deze vorm van content marketing worden omwonenden, recreanten, ondernemers, agrariërs geïnformeerd op basis van eigen interesses en voorkeuren. Door deze communicatiestrategie voelt het publiek zich beter geïnformeerd en het langjarige programma wordt tastbaar voor betrokkenen.
Deze content marketing case vormde de aanleiding voor een kennissessie die Waterschap Vechtstromen en SIR op 29 september jl. in Utrecht organiseerden. Met 20 communicatieadviseurs van provincies en waterschappen gingen we tijdens de sessie in op:
• De noodzaak die de provincie en waterschap voelden om de projectcommunicatie anders aan te pakken
• De andere manier van werken die dit vroeg van de communicatieafdelingen van beide organisaties
• De gebruikte methode en het online platform waarmee uitvoering van content marketing gefaciliteerd wordt
Het programma Ruimte voor de Vecht is veelzijdig, het gaat over: veiligheid, versterking natuurwaarden, verbetering economische perspectieven, meer recreatieve mogelijkheden en Vechtdalidentiteit. Tegelijkertijd spelen er verschillende, ook tegenstrijdige, belangen. Voor succes is inbreng, meedenken en meewerken van velen nodig. Deze uitdaging voor het communicatieplan lag op het bord van de projectorganisatie en de betrokken communicatieadviseurs. De oplossing werd gevonden in de content marketing aanpak waarmee begin 2016 gestart werd.
Uitgangspunt bij content marketing is het zoveel mogelijk aansluiten op beleving en interesses van je publiek. Om deze interesses te achterhalen hebben we dit onderzocht bij verschillende publieksgroepen. Dit combineerden we met informatie en momenten die we vanuit het programma wilden delen. We maakten een content kalender en formuleerden customer journeys om ons publiek te bereiken en te activeren.
Met de content kalender als basis werkt het contentteam vervolgens aan de ontwikkeling van items in verschillende formats en rubrieken. Voor de rubrieken maakten we gebruik van de door SIR ontwikkelde rubriekenbox. Deelbaarheid van content staat voorop. Zo kunnen we het publiek bereiken via het door hen gewenste kanaal en kunnen we content gemakkelijk opdelen in kleinere blokjes. Daarmee bouwen we aan vervolgverhalen die langere tijd meegaan en die passen bij de fasering van het project. Technisch maakten we dit samen met Inextenzo mogelijk door de inzet van een online content marketing platform waaraan ontvanger profielen verbonden zijn.
Het werd een boeiende middag, met daarbij ook een helder advies vanuit provincie en waterschap. ‘Met content marketing kun je de effectiviteit van je communicatie echt verbeteren, maar onderschat niet de andere manier van denken en werken die nodig is. Het is geen ‘business as usual’.
We gaan graag met je in gesprek over de veelzijdigheid van jouw project en het publiek waar je het voor doet. Mogelijk kan de content marketing aanpak voor jou ook werken bij het betrekken, verbinden en informeren van publiek.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.