Masterprogramma Participatie

Leer hoe je succesvol kunt samenwerken met stakeholders

Gemeenten en andere publieke organisaties gaan steeds vaker in gesprek met stakeholders. Het lijkt soms wel of iedereen overal over mee moet kunnen praten. Participatie lijkt het toverwoord voor succesvol beleid of dienstverlening op maat. Echter is het voeren van participatiegesprekken waarschijnlijk niet jouw dagelijks werk. Je deed er nog weinig ervaring mee op of wilt er meer over weten. Dan is het logisch dat je zoekt naar een effectieve werkwijze en handige tips en tools voor een succesvolle participatieaanpak.


Wat je niét wilt

Je wilt immers geen gedoe of weerstand met stakeholders. Een mislukte participatieaanpak zorgt voor teleurstelling, weerstand en geen vertrouwen in je organisatie. ‘Het is toch al allemaal bedacht’, is vaak het commentaar van deelnemers. Dat wil jij toch voorkomen?


Wat je wél wilt

Een goede participatieaanpak zorgt voor duidelijkheid en vertrouwen. Stakeholders weten wat hun rol is in het proces. En je voert het gesprek dat stakeholders aanspreekt. Je hebt een zorgvuldig en goed georganiseerd proces dat bruikbare resultaten oplevert. Ons Masterprogramma Participatie biedt je handvaten om een succesvolle participatieaanpak met participatieplan op te zetten. Het helpt jou in het succesvol samenwerken met stakeholders, hoe je weerstand voorkomt en hoe je participatie in jouw organisatie op de agenda zet.


Wat je leert in het Masterprogramma Participatie

Samen in gesprek met stakeholders levert veel op. Maar kan ook uitdagend zijn. Hoe bereik je de juiste stakeholders van jouw beleid of project? Hoe zorgt je dat je het gesprek voert om op te halen wat nodig is. Hoe organiseer je de aanpak? Maar ook: hoe krijg je de handen op elkaar in jouw organisatie voor je aanpak? En welke collega’s betrek je erbij? In het Masterprogramma Participatie krijg je antwoord op al deze vragen. Je gaat concreet aan de slag met een participatieaanpak in jouw organisatie én voor jouw project. Daarnaast leer je hoe je jouw plan succesvol kunt uitvoeren. Kortom, je lost je participatievraagstuk op en voorkomt gedoe met stakeholders.

In het Masterprogramma leer je:

 • wat de stappen zijn van een helder participatieproces en hoe je het proces inricht
 • hoe je jouw participatievraagstuk vertaalt naar een participatieaanpak en participatieplan
 • wat de vijf grootste participatievalkuilen zijn
 • hoe je de collega's en bestuurders meeneemt in de participatieaanpak
 • hoe je (nieuw) publiek bereikt en niet alleen de stakeholders die altijd participeren
 • hoe je de juiste participatievorm kiest waardoor deelnemers tijdens gesprekken optimaal participeren
 • hoe je in het gesprek ophaalt wat je nodig hebt
 • hoe je omgaat met weerstand en hoe je dit kan voorkomen
 • hoe je ervoor zorgt dat deelnemers van het participatieproces weten welke rol ze hebben
 • hoe je partijen waarmee je wilt samenwerken in de participatie betrekt

Voor wie?

We ontwikkelden dit programma speciaal voor communicatie- en beleidsadviseurs van gemeenten en publieke organisaties. Je bent welkom als je met participatie aan de slag wilt. Als je je opgeeft, maak je een digitale intake. Zo kijken we of het Masterprogramma aansluit bij jouw verwachtingen.


Jouw trainers/coaches

Het programma wordt begeleid door Barbara Borghuis en Martijn Schenning. Ze zijn de grondleggers van deze aanpak en doen dagelijks veel ervaring op bij het toepassen van deze aanpak bij onze klanten.


Tijdsinvestering

Het Masterprogramma Participatie is gericht op het werken aan jouw participatiecase(ses). We zijn dus grotendeels met elkaar aan het werk. Je kunt veel tijd en contactmomenten inzetten voor één case, maar je kunt er ook voor kiezen om voor meerdere cases een participatieaanpak te maken.

Het programma is opgebouwd uit 1) theorie, 2) maken van een participatieaanpak en 3) contactmomenten voor afstemming en verdieping. Je kunt zelf bepalen hoeveel tijd jij wanneer in het programma investeert. Zodat je het makkelijk passend kan maken. Reken op de volgende tijdsinvestering:

 1. Theorie. De theorie doorloop je op basis van videolessen en opdrachten. De tijdsinvestering ligt tussen de 32-64 uur.
 2. Participatieaanpak. De tijdsinvestering die nodig is voor het uitwerken van de participatieaanpak is 8-16 uur. Vervolgens ga je het de aanpak intern afstemmen met betrokken collega’s, wethouder, raad en/of externen. De tijd die je hiervoor nodig hebt is afhankelijk van jouw interne processen. Maar reken op 24-40 uur.
 3. Contactmomenten. De contactmomenten zijn verdeeld over tweewekelijkse belmomenten, 3 coachingsessies en 3 live-events.  De tijdsinvestering is 32-40 uur. Je bent vrij om wel/geen gebruik te maken van deze momenten.

De totale tijdsinvestering komt daarmee op 96-152 uur. Het programma biedt je een jaar lang toegang tot de theorie en begeleiding en geeft je de mogelijkheid het programma flexibel te doorlopen. Je bepaalt dus zelf het tempo. Als je de tijdsinvestering verdeelt over een heel jaar (uitgaande van 44 werkweken), is de tijdsinvestering 2-4 uur per week. Doorloop je het programma sneller, dan is de tijdsinvestering in de week hoger.   


Wij lopen voorop, jij toch ook?  

SIR is het enige bureau in Nederland dat zich heeft gespecialiseerd in communicatie en participatie voor overheden en publieke organisaties. We trainden al meer dan duizend medewerkers in participatievaardigheden en organiseren al jaren succesvolle participatieaanpakken. Al onze kennis, ervaringen en leerpunten stopten we in dit programma. Zodat jij er gebruik van kunt maken en in korte tijd Master Participatie bent. Dit programma is het eerste en enige Masterprogramma van Nederland die je kunt volgen om deskundig te worden in participatief werken. Doe je met ons mee? 

Download het Masterprogramma als PDF

Een jaar lang toegang tot onze kennis

Je kunt op elk gewenst moment beginnen met het Masterprogramma. Een jaar lang heb je toegang tot onze digitale leeromgeving en delen we onze kennis en ervaringen met jou. Helpen we je een aanpak te maken voor jouw participatievraagstukken en zijn we beschikbaar voor vragen. Wij geloven dat je het beste leert door te doen. Daarom hebben we een praktisch programma gemaakt waarin je werkt met je eigen case. Je maakt een vliegende start met de online video-lessen die je in je eigen tempo kan volgen. Op basis van deze video-lessen maak je het participatieplan voor jouw eigen vraagstuk. Het programma bestaat uit de volgende leervormen en modules:

 • Online video-lessen Relevant Gesprek©.  In vier video-lessen leer je de vier sleutels van de participatieaanpak Relevant Gesprek© toe te passen op jouw case. Na elke sleutel vul je het bijhorende werkboek verder in en gebruik je onze Participatietools voor extra inspiratie voor het kiezen van je publieksgroepen en gespreksvormen. Als je alle opdrachten in het werkboek hebt ingevuld, heb je de basis voor je participatieplan.
 • Participatietools. Voor de start van het programma ontvang je onze praktische participatietools die je helpen om jouw participatieplan te maken. Bij het Masterprogramma zijn de Participatiebox, Publiekswaaier, Participatietrap en Publieksanalyse inbegrepen. 
 • Feedback op jouw participatieplan. Op basis van de video-lessen en het werkboek maak je een participatieplan voor jouw vraagstuk. Wij geven je telefonisch feedback op je plan. In het programma is feedback op één participatieplan inbegrepen. Heb je meerder plannen? Dan kun je daar de individuele coachingssessies voor gebruiken
 • Drie individuele coachingsessies. Heb je vragen over jouw vraagstuk of loop je (in de praktijk) tegen zaken aan? Dan kun je dit bespreken met je trainer/coach. De coachingsessies kun je naar eigen behoefte inplannen in onze digitale agenda. Eén sessie reserveren we voor het bespreken van je participatieplan. 
 • Drie live-events. Tijdens deze events deel je je ervaringen, leermomenten en praktijkcase met deelnemers en trainers/coaches. De events vinden plaats in Utrecht in mei, oktober en januari.
 • Tweewekelijks belmoment. Op vaste data kunnen jij en andere deelnemers inbellen en vragen stellen aan je trainer/coach. Handig als je met een dringende vraag zit en ook leerzaam, want je hoort ook waar andere deelnemers tegenaan lopen.
 • Besloten LinkedIngroep. Op dit online forum kun je vragen stellen aan en ervaringen delen met andere deelnemers en je trainer/coach.

Bonussen

Als je het jaarprogramma volgt, ontvang je een aantal interessante bonussen:

 • Online video-les Participatieroute. In deze video-les krijg je inzicht hoe je het proces om tot participatie te komen, inricht. Bijvoorbeeld hoe je in je organisatie de handen op elkaar krijgt voor jouw participatieaanpak en -plan?
 • Webinar Organiseer je eigen Fasterclass. In de praktijk maken wij een participatieplan in co-creatie met de betrokkenen van het participatievraagstuk. Dit doen we in de vorm van een Fasterclass waarin we in vier uur tijd met de deelnemers samen de contouren bepalen van het participatieplan.  

Na dit jaarprogramma ben je in staat om zelfstandig een passende participatieaanpak te maken en de participatiegesprekken te begeleiden. Voor je eigen vraagstukken of voor die van je collega’s. Tevens ben je in staat om na de training je collega's mee te nemen in het proces om op professionele wijze participatie vorm te geven.


Certificaat

Je doet geen examen. Je masterproof is je uiteindelijke participatieplan. Wel ontvang je een certificaat.


Opgeven

Het Masterprogramma is beschikbaar vanaf maart 2020 en kent een flexibele instroom. Je kunt op ieder gewenst moment beginnen. Je ontvangt dan eerst de digitale intake zodat we met je kunnen meekijken of het programma voldoet aan je verwachtingen. We nemen dan contact met je op of je bent toegelaten.


Investering

Voor het programma investeer je € 375,- per maand voor een periode van 12 maanden (12 x € 375,- = € 4.500,-). Wil je in in één keer betalen? Dat kan. Je betaalt dan € 3.750,- . Met deze investering aan de voorkant, bespaar je veel leergeld in mislukte participatietrajecten die je achteraf moet herstellen. En… je investeert niet alleen in jezelf maar zet participatie ook op de agenda in jouw organisatie. De bovenstaande bedragen zijn exclusief btw en 4% bureaukosten.


Niet tevreden?

Voldoet het programma in de eerste maand niet aan je verwachtingen? Dan heb je de mogelijkheid om na 1 maand met het programma te stoppen. We brengen dan alleen de maandkosten en tools in rekening. 


Interesse?

Heb je interesse in het Masterprogramma Participatie of wil je nog meer informatie? Mail dan Martijn Schenning via onderstaande knop.


Direct aanmelden?

Vul dan het onderstaande aanmeldformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

 

Aanmelden