Het sluipverkeer op de Schuineweg in Westerhaar-Vriezenveensewijk is al jaren een veelbesproken onderwerp tussen omwonenden en de gemeente Twenterand. Een oplossing werd maar niet gevonden. De weg is alleen bestemd voor bestemmingsverkeer, maar wordt ook door veel automobilisten als doorgaande weg gebruikt. Het vinden van een oplossing was door botsende belangen moeilijk. Het sluipverkeer dat vaak ook nog eens hard rijd zorgt voor overlast en onveilige situaties. In coalitieprogramma van de gemeente Twenterand werd dit verkeersprobleem specifiek benoemd en ook dat het samen met alle belanghebbenden moest worden opgelost.
De gemeente vroeg ons vervolgens een aanpak te maken die naar een oplossing zou leiden. De uitdaging daarbij was het bij elkaar brengen van de verschillende belangen van aanwonenden, agrariërs en ondernemers. Om vervolgens van daaruit een gedragen oplossing te vinden. Daarbij waren wij en de gemeente van mening dat voor het oplossen van dit praktische probleem geen uitgebreid traject met verschillenden gespreksrondes nodig zou moeten zijn.
Samen met de verkeersdeskundige van Twenterand werkten we de aanpak uit en organiseerden we het gesprek met aanwonenden, agrariërs en ondernemers. Met daarbij in de uitnodiging de oproep: Laten we met z’n allen een laatste poging wagen om zo de Schuineweg veiliger te maken. We verzonden 80 van die uitnodigingen om mee te praten en verwelkomden vervolgens twee weken later 40 gespreksdeelnemers die hun stem wilden laten horen.
We kozen ervoor het probleem aan drie tafels te bespreken. Iedere tafel stond daarbij voor één belang. Door tussen de tafels te wisselen werd ieder gedwongen zich te verplaatsen in de andere belangen en oplossingen te vinden die passen bij dat belang. Op deze manier werken, maakte het vinden van een voor iedereen werkbare oplossing goed mogelijk. Alle gevonden oplossingen verzamelden we en voegden we waar mogelijk samen. Na bespreken van de mogelijkheden konden deelnemers voorkeuren uitspreken en keuzes maken.
Daar kwam uit dat er een sterke voorkeur is voor het plaatsen van beweegbare palen die slim aangestuurd kunnen worden zodat de toegang tot de Schuineweg gereguleerd wordt. De verkeerskundige van de gemeente kreeg het uitwerken van deze oplossing vervolgens als opdracht mee. Alles lijkt er inmiddels op te wijzen dat deze oplossing ook daadwerkelijk in de praktijk gerealiseerd gaat worden en de plaatsing zal naar verwachting begin 2020 gebeuren. Daarmee is het verkeersprobleem van de Schuineweg eindelijk opgelost.
Wil je meer informatie over het verkeersprobleem aan de Schuinestraat? De gemeente Twenterand en de Tubantia geven in een artikel extra informatie over de betrokkenheid van de bewoners en de oplossing van het probleem.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.