De gemeente Enschede heeft de ambitie om in het Sociaal Domein nog meer integraal te werken. Daarom worden gezamenlijke speerpunten opgesteld voor de Wmo en Jeugdhulp. Deze speerpunten geven de komende periode richting aan de manier van handelen van inwoners, cliënten, zorgaanbieders en de gemeente. Uitgangspunt hierbij is dan ook om deze speerpunten samen met de stad te ontwikkelen. Gemeente Enschede heeft SIR gevraagd te ondersteunen in de aanpak en organisatie voor verschillende gespreksmomenten met inwoners, cliënten(vertegenwoordigers), belangbehartigers, adviesraden, zorgprofessionals, wijkteammedewerkers, medewerkers gemeente en de gemeenteraad.
De gemeente Enschede is op zoek naar heldere, verdiepende en gedragen speerpunten voor de Wmo en Jeugdhulp die helpen bij de transformatie in het Sociaal Domein. En die passen bij het Enschede Akkoord: werken aan Enschede, samen, met elkaar én met de stad. Om invulling te geven aan de speerpunten organiseerden we daarom drie gespreksmomenten met de stad.
Om breed op te halen, hebben we in februari een online peiling uitgezet onder 2.000 partners en 3.500 inwoners. In de vragenlijst werden vragen gesteld over 10 mogelijke speerpunten. Daarnaast was het mogelijk om eerst meer achtergrondinformatie te krijgen over hoe de zorg in Enschede geregeld is. We organiseerden daarvoor twee webinars waarin we het zorglandschap van Enschede en de speerpunten hebben toegelicht.
Op basis van de uitkomsten van de inventarisatie zijn we uiteindelijk tot 6 speerpunten gekomen. Deze waren onderwerp van gesprek tijdens de verdiepende sessie. Ieder speerpunt had een eigen tafel. Deelnemers konden zich voor die tijd inschrijven op een speerpunt waarover ze in gesprek wilden.
Bekijk hier de video van de verdiepende sessie op 14 maart 2019.
Als laatste gespreksronde organiseerden we een commitmentsessie met als doel commitment van alle betrokkenen op hetgeen waar we samen de komende jaren invulling aan geven. De opbrengsten van de inventarisatie en de verdieping hadden we vertaald in een concept speerpuntennotitie. Tijdens de sessie vroeg de gemeente commitment op dit document, waarmee ze het besluitvormingsproces in wilden gaan.
Deelnemers gingen met elkaar in gesprek in de vorm van zogenaamde ‘commitmentcirkels’, waarvan elk in het teken stond van een speerpunt. Er was ruimte voor laatste aanscherpingen en nuances. Ook moesten deelnemers antwoord geven op de vraag: “Welke actie binnen het speerpunt draagt volgens u het meeste bij aan het realiseren van het speerpunt?”. Dit konden ze doen door 50 knikkers te verdelen over een aantal potten met daarop iedere actie die binnen het speerpunt geformuleerd was. Deze uitkomst geeft de gemeente Enschede een goed beeld van waar de focus de komende jaren op moet liggen.
Bekijk hier de video van de commitmentsessie op 9 april 2019.
Op basis van alle opbrengsten uit de drie gespreksmomenten wordt de definitieve speerpuntennotitie opgeleverd. Deze wordt voor advies voorgelegd aan de Wmo-raad. Vervolgens wordt de speerpuntennotitie behandeld in het college van B&W en legt deze ter besluitvorming voor aan de raad. De notitie wordt opgemaakt in een aantrekkelijk format en in begrijpelijke taal, zodat het voor iedereen duidelijk is waar Enschede de komende jaren op inzet met betrekking tot de Wmo en Jeugdhulp.
Wil je meer weten over hoe je inwoners en partners kunt betrekken bij het maken van beleid? Meld je dan aan voor onze Basistraining Relevant Gesprek® of kijk hier voor meer informatie.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.