Je bent bezig met een onderwerp waarvoor je binnenkort een communicatie- of participatietraject wilt starten. Bijvoorbeeld voor een energieneutraal waterschap. Of het maken van nieuw welzijnsbeleid. Hoe bereik je (nieuw) publiek? Welke gespreksvorm is het meest passend? En hoe krijg je je collega’s mee? Ons antwoord: een Fasterclass. Tijdens een fasterclass maak je, samen met collega’s, aan de hand van ons model Relevant Gesprek en bijbehorende tools in één dagdeel een communicatie- of participatieplan voor jouw case. Onder begeleiding van ervaren adviseurs van SIR.
In een Fasterclass werk je één dagdeel met elkaar aan een vraagstuk, aan de hand van ons model Relevant Gesprek en bijbehorende tools. We lopen samen de vier communicatiesleutels door en vullen die gezamenlijk in. Hierdoor creëren we een soort van pressure cooker. De tijdsdruk stimuleert alertheid, focus en creativiteit. Ook adviseren we zowel beleids- als communicatieadviseurs uit te nodigen aan tafel, zodat je snel kunt schakelen. Het resultaat van de Fasterclass is de basis voor het communicatie- of participatieplan voor jouw case. Daarnaast is het een gezamenlijk resultaat van jou én je collega’s, waardoor het echt jullie plan is en je draagvlak hebt bij de uitvoering.
De afgelopen jaren hebben we heel wat Fasterclasses georganiseerd bij verschillende gemeenten, over uiteenlopende onderwerpen. Enkele voorbeelden:
Transformatie Sociaal Domein – gemeente Steenbergen
Veel gemeenten bevinden zich momenteel in de fase van de transformatie Sociaal Domein, waarbij de focus vooral ligt op ander gedrag van professionals, andere werkwijzen en manieren om met elkaar om te gaan.
Zo ook in de gemeente Steenbergen, waar vier welzijnspartijen samen een nieuwe welzijnsorganisatie starten in de vorm van Sociale Wijkteams. Een belangrijke vraag die hierbij werd gesteld is: hoe vertalen we deze ontwikkeling/transformatie richting inwoners? Met als doel: een heldere ingang voor welzijn en zorg. Samen met communicatie- en beleidsmedewerkers van de gemeente en de welzijnspartijen gingen we aan de slag met dit (communicatie)vraagstuk.
Omgevingsplan industrieterrein – gemeente Geertruidenberg
Met het oog op de aankomende Omgevingswet wil de gemeente Geertruidenberg samen met ondernemers, bewoners en partners een Omgevingsplan maken voor het industrieterrein Dombosch. We ondersteunden de gemeente hierin door in een Fasterclass samen een participatieplan op maat te maken. En ze vervolgens te coachen in de uitvoering van dit plan. Meer lezen over deze case? Lees het gehele artikel.
Gebiedsvisie Spaarnwoude Park – recreatieschap Spaarnwoude
Het algemeen bestuur van het recreatieschap Spaarnwoude is bezig met het opstellen van een visie ‘Spaarnwoude Park’. Ze wil daarvoor input ophalen bij stakeholders, raden- en Statenleden. Hiervoor was behoefte aan een heldere aanpak. Samen met stakeholders in het gebied werkten we in één dagdeel aan een participatieplan.
Wil je meer weten over de Fasterclass als mogelijke werkvorm voor jouw vraagstuk? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.