De Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân voert voor vier gemeenten de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Jeugdwet en de Participatiewet uit. De Dienst vroeg ons te ondersteunen bij het op een vernieuwende en aantrekkelijke manier presenteren van haar programmabegroting. Met als doel dat de deze beter aansluit bij de informatiebehoefte van de doelgroep en de begroting daarmee een krachtig communicatiemiddel wordt.
De pay-off van de Dienst luidt: zo werkt het sociaal. Door het adviseren over en organiseren van sociale voorzieningen (zoals een bijstandsuitkering), zorgt de Dienst ervoor dat sociale ondersteuning werkt. Met de programmabegroting nieuwe stijl wilden we deze positionering bevestigen en versterken. Hoe werkt sociaal in de dagelijkse praktijk? We voerden twee belangrijke wijzigingen door om de programmabegroting aantrekkelijk en relevant te maken voor de doelgroep: 1) het draaien van de inhoud van beleidstaal naar publiekstaal en 2) het wijzigen van de vorm van papier naar online.
Om de inhoud van de programmabegroting relevant te maken voor het publiek (bestuur, raden, provincie, ambtenaren en financieel medewerkers) maakten we de draai van beleidstaal naar publiekstaal. Dit hebben we gedaan door het verhaal van de Dienst te laten vertellen vanuit het perspectief van inwoner Jelle van Broekhoven, die voor verschillende vormen van ondersteuning voor hem en zijn gezin in contact komt met de Dienst. Hiervoor volgen we het cliëntproces: 1) contact met de Dienst, 2) gesprek over passende ondersteuning, 3) ontvangen van de ondersteuning en 4) beëindiging van ondersteuning. Aan de hand van het verhaal van Jelle laten we zien wat er achter de schermen van de Dienst moet gebeuren om hem en zijn gezin de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben.
Tweede belangrijke wijziging was het wijzigen van de vorm van de begroting van papier naar online. Om het verhaal duidelijk en gestructureerd te vertellen, kozen we voor een online magazine met als belangrijk uitgangspunt ‘beeld boven tekst’. Het online magazine, vormgegeven in de huisstijl van de Dienst, bevat slechts acht pagina’s met daarin vijf video’s, drie animaties en vijf infographics.
Teksten dienen puur ter ondersteuning. Hierdoor is het een heel bondig en krachtig verhaal geworden. Het online magazine fungeert als een soort van oplegger op de cijfermatige onderbouwing van de begroting, die als aparte bijlage/link is toegevoegd.
Door het verhaal op te knippen in meerdere relevante contentblokken, kunnen we de losse contentblokken ook hergebruiken voor andere communicatiemiddelen, zoals de website, nieuwsbrief en presentaties.
De programmabegroting nieuwe stijl is in slechts vijf weken ontwikkeld en opgeleverd. Voor de uitvoering stelden we met de medewerkers van de Dienst een tijdelijk redactieteam samen. Hierdoor konden we snel schakelen. Onze rol bestond uit de ontwikkeling van het concept en format, redactie en uitvoering. We werkten samen met Kristel van der Velde voor video, Hans Hartholt voor animatie en Oosting communicatie voor de infographics.
Neem contact op met Martijn.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.