De gemeente Deventer is op weg naar een nieuwe Omgevingsvisie. De Omgevingsvisie is een strategische visie voor de lange termijn, voor de gehele fysieke leefomgeving. Met de visie laat de gemeente op hoofdlijnen zien hoe ze de komende jaren denkt om te gaan met het aanpassen van de fysieke leefomgeving aan veranderende maatschappelijke vragen. Participatie speelt bij de ontwikkeling van de Omgevingsvisie een grote rol. Maar op welke manier betrek je als gemeente de verschillende doelgroepen?
SIR is gevraagd mee te denken in dit vraagstuk. Als aftrap kozen we voor het organiseren van een bijeenkomst met ruim 100 partners uit de stad. Doel was partners, in deze fase van het ontwikkelen van de Omgevingsvisie, zichtbaar te (blijven) betrekken. De gemeente Deventer wil bouwen aan meer draagvlak, de dillema’s benoemen en de toekomstige nieuwe rollen van alle spelers belichten.
Tijdens de bijeenkomst dachten zo’n 100 mensen vanuit verschillende rollen mee over de ontwikkeling van de Deventer Omgevingsvisie. Denk aan (sport)verenigingen, belangenbehartigers, gezondheidsorganisaties, maar bijvoorbeeld ook ondernemers en vastgoedontwikkelaars. Ook sloten er een aantal inhoudelijk betrokken ambtenaren aan, evenals enkele raadsleden en de wethouder. Een divers publiek, dat vanuit verschillende gezichtspunten een actieve bijdrage leverde.
De Omgevingsvisie is een groot en abstract onderwerp. Om ervoor te zorgen dat de echte inhoudelijke vragen en dilemma’s aan de orde zouden komen, kozen we als onderwerp voor initiatieven die in de toekomst plaats zouden kunnen vinden. Zogenaamde toekomstinitiatieven. Deze initiatieven waren gekoppeld aan een thema. Zoals bijvoorbeeld ‘ruimte voor verdere groei woningen’. Of ‘Deventer energieneutraal’. Door het gesprek aan te gaan vanuit de belevingswereld van de deelnemers, vergrootten we de kans op deelname en daarmee op een constructief gesprek.
Na het plenaire gedeelte gingen alle deelnemers aan thematafels met elkaar in gesprek over een toekomstinitiatief. Bij het thema ‘Ruimte voor verdere groei woningen’ was dit het initiatief van een projectontwikkelaar voor hoogbouw aan de singel. Wat is de rol van de initiatiefnemer, andere belanghebbenden en de gemeente? Wat zijn de dilemma’s en hoe kom je tot een zorgvuldige belangenafweging? De antwoorden op deze vragen werden verkregen door het uitvoeren van drie opdrachten, waarin we inzoomden op de dilemma’s, de gesprekspartners en de gespreksvorm. Met de opdrachten gaven we richting aan de gesprekken en zorgden we er bovendien voor dat er ook echt resultaten werden opgeleverd. Ook de deelnemers waren enthousiast over de werkvorm: “Leuke werkmethode, die een brede discussie op gang bracht”. Een andere deelnemer: “Deze vorm gaf de mogelijkheid tot een open gesprek aan tafel. De case geeft richting en voorkomt dat het gesprek niet alle kanten op gaat”.
Aan iedere thematafel nam een verslaglegger deel. Alle uitkomsten van de thematafels brengen we samen in een beeldverslag. Hierin nemen we een inhoudelijke terugkoppeling op van de thematafels, evenals wat foto’s van de avond. Ook geven we in dit verslag aan wat de vervolgstappen zijn.
Tijdens de bijeenkomst zijn van alle deelnemers foto’s gemaakt. Deze foto’s nemen we op in een smoelenboek. Deze bijeenkomst staat namelijk niet op zichzelf. De gemeente Deventer wil het gesprek met partners en inwoners blijven voortzetten. Met het smoelenboek weet iedereen elkaar ook na de bijeenkomst eenvoudig te vinden.
Het beeldverslag en het smoelenboek worden binnenkort gepubliceerd.
Wil je meer weten over het organiseren van een relevant gesprek met je publiek? Wie nodig je uit? Waar ga je het over hebben? Welke gespreksvorm kies je? En hoe organiseer je dit gespreksmoment? Neem contact op met Martijn Schenning: m.schenning@sir.nl
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.