Onlangs hebben we bij gemeente Meppel de incompanytraining ‘Hoe bereik ik (nieuw) publiek bij Participatie?’ georganiseerd. Jennifer Noble, beleidsadviseur bij gemeente Meppel, vertelt over deze training.
“We waren voor ons afdelingsuitje op zoek naar een interessant en goed thema. Onze afdeling Beleid en Regie bestaat uit 50 personen. Hier wordt beleid ontwikkeld voor zowel het fysiek als sociaal domein. Redelijk uniek! Probeer voor zo'n dag maar een thema te vinden dat iedereen aanspreekt”, vertelt Jennifer.
“We hebben eerst gekeken naar best practices. Wat doen onze buurgemeenten goed? Waardoor vallen zij op? Zo kwamen we uiteindelijk terecht bij de gemeente Groningen. In Groningen zijn ze druk aan de slag met allerlei projecten in en om wijken. Daarbij zijn burgerinitiatieven en burgerparticipatie de uitgangspunten. Zodoende kwamen we op het thema ‘participatie’ en op de locatie Groningen.”
Jennifer vertelt verder: “Ik had al in mei een uitnodiging voor de participatietraining van jullie voorbij zien komen. Die uitnodiging heb ik doorgestuurd naar de afdeling. Meerdere collega’s reageerden hier enthousiast op. Zo kwam alles bij elkaar! ’s Ochtends tijdens het afdelingsuitje een interactieve, inhoudelijke training en ’s middags met collega’s van gemeente Groningen de wijken in. Leuk!”
“We vonden de training erg waardevol. Als gemeente Meppel focussen we ons op een externe dienstverlening. Tijdens de training merkten we dat wij als beleidsmakers nog best veel redeneren vanuit opgaven van bijvoorbeeld het college en minder vanuit de beleefwereld van de inwoner. Dit kwam tijdens de training duidelijk naar voren. Met welke vraag kun je inwoners prikkelen om mee te denken over de opgaven waar wij mee bezig zijn? Wat willen inwoners weten? En waardoor willen ze meedenken? Klein en dichtbij maken, zodat het voor de inwoners relevant wordt”, vertelt Jennifer. “Eigenlijk heel simpel, maar door de training is die mindset wel omgeslagen.”
“Ook het kijken naar de juiste afzender is een handige tip!” De gemeente is niet altijd de juiste afzender. Jennifer licht toe: “De training maakt duidelijk dat je als gemeente ook gebruik moet maken van de partijen en partners om je heen. Bijvoorbeeld door een oproep te doen via de scholen of via externe partijen en instellingen waar het op dat moment over gaat.”
“Eén van de projecten waar we nu mee bezig zijn, is het Transformatiegebied Noordpoort. Hiervoor ligt nu een concept bestemmingsplan ter inzage. Een technisch document waar niet veel mensen kaas van hebben gegeten. Hoe maak je dit interessant voor bewoners en ondernemers? Tips waren om het klein, dichtbij en actueel te maken. Bijvoorbeeld met vragen als: welke gebouwen moeten behouden blijven? Waar wil je naartoe kunnen lopen of fietsen? Wanneer moet de nieuwe weg er komen? De training en de bijbehorende inspiratietools kunnen we voor dit proces zeker gebruiken!”
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.