De gemeente Hellendoorn was op zoek naar een oplossing om inwoners beter te betrekken bij beleid. Samen met de gemeenten Wierden en Hof van Twente werd ons gevraagd of we hiervoor een flexibele online oplossing konden bieden. De drie gemeenten vonden het vooral belangrijk dat er naast uitgebreidere onderzoeken, ook snellere discussies en peilingen bij actuele onderwerpen gehouden konden worden.
We gebruikten de afgelopen jaren al vele online instrumenten in trajecten waarin (burger)participatie een rol speelde. Deze online instrumenten hebben we nu samengevoegd in één online omgeving: Ikpraatmee. Het eParticipatieplatform Ikpraatmee is vervolgens op maat ingericht voor de gemeente Hellendoorn en de twee andere gemeenten. In Hellendoorn werkt de oplossing onder de naam www.Hellendoorningesprek.nl.
Bij het inrichten van onderwerpen voor het platform gaan we altijd uit van onze filosofie 'het voeren van een relevant gesprek'. Wanneer het lukt om het onderwerp waarover we in gesprek willen klein, herkenbaar en dichtbij te maken, zijn inwoners veel sneller bereid deel te nemen aan dit online gesprek.
Het eerste onderwerp had de gemeente Hellendoorn direct paraat; overlast door hondenpoep. Een onderwerp waar niet-hondenbezitters vaak in negatieve zin iets van vinden. Voor hondenbezitters is het een onderwerp dat hun dierbare viervoeter raakt. Voor beide groepen dus relevant. Met hondenpoep als onderwerp voerden we in mei, met succes, het eerste online gesprek.
Het eParticipatieplatform 'Ikpraatmee' is bedoeld om langduriger in contact te blijven met inwoners. Er worden dan ook enkele gegevens van deelnemers opgeslagen in de relatiedatabase. Door het toekennen van labels wordt het profiel in de loop van de tijd verrijkt en is communicatie op maat steeds beter mogelijk. Dit is ook wat de gemeente Hellendoorn en de andere twee gemeenten willen. Niet voor ieder onderwerp met iedereen in gesprek, maar meer op maat op basis van interesses en in kleinere groepen online het gesprek aan kunnen gaan.
Het eerste gespreksonderwerp van Hellendoorn, hondenpoep, werd als pilot gebruikt. Het sloeg direct aan. Na publicatie in de Huis aan huis krant en social media berichten over de hondenpoepenquête meldden zich meer dan 300 inwoners die hielpen met het vinden van oplossingen voor dit onderwerp. De resultaten van het eerste onderzoek worden binnenkort gedeeld met alle deelnemers. Als gevolg hierop gaan we ook een verdiepend online gesprek aan.
Meer informatie vind je op www.ikpraatmee.nl.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.