De invoering van Passend Onderwijs en de transitie van de Jeugdwet naar gemeente hebben gezorgd voor nieuwe verhoudingen tussen gemeente en onderwijs. Dat vraagt om nieuwe samenwerkingsvormen en werkwijzen. Zodat kinderen de kans krijgen op te groeien tot actieve en sociaalvaardige volwassen met een goed perspectief op de arbeidsmarkt. Jeugd053, een samenwerking tussen gemeente Enschede, het onderwijs, de wijkteams, kinderopvang, JGZ en Saxion, heeft de rol op zich genomen om deze nieuwe initiatieven en samenwerkingen aan te jagen en te faciliteren.
SIR is gevraagd in dit vraagstuk mee te denken. We kozen voor het organiseren van de Werkconferentie Kansrijke Kinderen voor 150 partners en professionals uit de stad.
Tijdens de werkconferentie deelden 150 medewerkers uit het onderwijs, de wijkteams, kinderopvang, JGZ, gemeente Enschede, zorgaanbieders, welzijnsorganisaties, ouders en jongeren inspiratie en kennis op het gebied van onderwijs en jeugd.
Het onderwerp van gesprek was ‘Kansrijke Kinderen’, wat refereert naar de gezamenlijke missie die de partijen hebben als het gaat om onderwijs en jeugdhulp. De deelnemers gingen met elkaar in gesprek om te komen tot nieuwe samenwerkingen en preventieve werkwijzen, zodat de kinderen en jongeren in Enschede hier optimaal voordeel van hebben. Om stil te staan bij deze gezamenlijke missie, deelde ervaringsdeskundige Jacyntha Kiewik (22 jaar) haar verhaal en ervaringen rondom de jeugdhulp. Jacyntha sloot af met een oproep aan alle professionals om beter samen te werken. Een indrukwekkende ‘opwarmer’ van de middag.
De kern van de conferentie bestond uit een inspiratiemarkt waar de deelnemers in drie rondes kennis konden maken met vooraf gekozen thema’s. Er waren in totaal 18 thematafels. Denk hierbij aan thema’s als ‘Privacy- en gegevensuitwisseling’, ‘Op weg naar inclusiever onderwijs’, ‘Ouderbetrokkenheid’ en ‘Thuiszitters’. Een inspiratiemarkt is een effectieve manier om in korte tijd kennis te maken met nieuwe gezichten en initiatieven. Ook de professionals waren te spreken over deze gespreksvorm. Dit bleek uit de evaluatie die we naderhand hadden uitgevoerd. “Door de gespreksrondes heb ik veel contacten gelegd met mensen uit verschillende werkgebieden. Dit werkt niet alleen inspirerend, maar ook verbindend. We kregen er energie van!”, aldus een deelnemer. Naast professionals waren er ook enkele ouders en jongeren aanwezig, om bepaalde thema’s te belichten vanuit een ander perspectief.
Bij aanvang van de werkconferentie hebben alle deelnemers een inspiratieboekje ontvangen met een toelichting van de 18 thematafels en de gegevens van de contactpersonen. Voor de terugkoppeling kozen we voor een uitbreiding van dit inspiratieboekje, met de opbrengsten en ervaringen van deelnemers en begeleiding per thema. Dit biedt de deelnemers de mogelijkheid naderhand contact te leggen en/of door te praten.
Benieuwd naar het resultaat? Bekijk de opbrengsten en ervaringen van de werkconferentie. Ook TV EnschedeFM was aanwezig bij de werkconferentie, voor een korte sfeerimpressie. Bekijk de video.
Wil je meer weten over het organiseren van een relevant gesprek met je publiek? Wie nodig je uit? Waar ga je het over hebben? Welke gespreksvorm kies je? En hoe organiseer je dit gespreksmoment? Neem contact op met Amanda Altepping: a.altepping@sir.nl.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.