Toptaken is de nieuwe standaard voor gemeentelijke websites. De bezoeker als begin- en eindpunt bij de ontwikkeling van de gemeentelijke site is het uitgangspunt. Waarbij de meest gevraagde diensten, producten en informatie zo zichtbaar mogelijk gemaakt worden in de site. Hiermee wordt het overgrote deel bezoekers van de gemeentelijke website goed geholpen.
De oude website van Oldenzaal voldeed in geen enkel opzicht aan de toptaken uitgangspunten. We kregen dan ook de vraag of we wilden ondersteunen bij de ontwikkeling van een nieuwe op toptaken gebaseerde website.
Samen met de projectgroep van de gemeente Oldenzaal startten we in oktober 2015. Door de uitvoering van een toptakenonderzoek en een onderzoek onder inwoners van Oldenzaal legden we de basis voor de ontwikkeling van een contentstrategie. Verder selecteerden we in deze fase de partners Yellow, voor het webdesign, en Wowww!, voor de technische ontwikkeling.
In de contentstrategie beschreven we o.a. de toptaken van de site en de structuur waarin we de content wilden aanbieden. Met wireframes lieten we daarbij zien hoe dit functioneel vertaald moest worden. Een beschrijving van de gewenste beheersorganisatie maakte duidelijk hoe de gemeente de toptaken invulling nu en in de toekomst kan handhaven. Hiermee maakten we de scope van het project voor opdrachtgever, webdesigner en webontwikkelaar overzichtelijk en legden we een stevige basis voor de verdere ontwikkeling. Hiermee gingen we in januari 2016 van start.
Tijdens de technische realisatie, interactiedesign en ontwikkeling van nieuwe toptaken content bleef de bezoeker van de site centraal staan. Dus niet meer het willen zenden van informatie voorop stellen, maar goed kijken naar de vraag en informatiebehoefte. Daar pas je de invulling van de site en de content voortdurend op aan.
Dit gaat niet alleen zorgen voor een website waarin de bezoeker centraal staat, ook levert het een bijdrage aan klantgericht denken en werken binnen de gehele gemeentelijke organisatie. Want het motto voor iedereen is: ontwikkel altijd relevante informatie die ook echt door bezoekers bezocht en gebruikt wordt.
Om tijdens de ontwikkelperiode in de eerste vier maanden van 2016 vaart in het traject te houden kozen we ervoor meerdere keren per week relatief korte voortgangsmeetings te houden. De ontwikkelaars haakten daarbij aan via Skype. We gebruikten daarbij een op SCRUM gebaseerde werkwijze, waardoor we tijdens het gehele project flexibel bleven in combinatie met controle op de belangrijke parameters tijd en geld. Het resultaat; een compleet werkende site, voorzien van goede content, binnen budget en op tijd geleverd. Met daarbij een tevreden opdrachtgever.
Bekijk het resultaat op www.oldenzaal.nl
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.