In 35 arbeidsmarktregio’s wordt hard gewerkt aan het behalen van de Banenafspraak. Dit houdt o.a. in dat er in Nederland 125.000 extra banen moeten komen voor mensen met een arbeidsbeperking. In de regio Twente zijn we bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de invulling van 800 van deze banen. Bij voorkeur bij een ‘normale’ werkgever.
Hoe activeert u deze werkgevers mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen? Een essentiële vraag die bij elke arbeidsmarktregio speelt. En waar ook wij regelmatig mee in aanraking kwamen. Onder andere door opdrachten bij diverse gemeenten in het kader van de transities in het sociaal domein. Ook voerden we gesprekken met sociale partners en het Werkplein en organiseerden we een kennissessie over dit onderwerp. Op basis van onze kennis en opgehaalde input ontwikkelden we een effectieve communicatieoplossing, die zich richt op de activatie van werkgevers.
Voordat we in middelen en oplossingen duiken, verplaatsen we ons eerst in het hoofd van de werkgever: wat weet hij van de banenafspraak? Welke afweging maakt hij bij het aannemen van nieuwe medewerkers? Wat voor een drempels ervaart hij bij het aannemen van arbeidsgehandicapten? En hoe stimuleer je hem die stap te zetten? Deze gedachtegang vormt de springplank naar ons communicatieconcept. Er bestaan bij werkgevers reeds percepties over het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is belangrijk in communicatie aandacht te schenken aan de verschillende percepties.
Het is niet eenvoudig meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen. De motieven van werkgevers om het te doen, zullen verschillend zijn. Een groep zal het doen vanuit sociaal ondernemerschap en een gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid: vanuit het hart. Een andere groep juist omdat ‘het moet’. Voor onze communicatiestrategie sluiten we aan op de vier fasen voor het creëren van een garantiebaan. Door deze aansluiting kan er effectief gestuurd worden op de noodzakelijke activering van werkgevers.
Op basis van de vier fasen ontwikkelden we een campagneconcept, waarbij we een combinatie van online en offline media inzetten. Een uitgekiende contentstrategie vormt de kern.
Kennis delen is ons uitgangspunt. We vertellen je graag meer over de ontwikkelde strategie, het concept en de campagne. Vanzelfsprekend bieden we de aanpak op maat aan en bieden we ondersteuning bij implementatie van de aanpak in uw arbeidsmarktregio.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.