Begin 2016 vroeg de gemeente Amersfoort of SIR kon helpen met het concretiseren van de communicatie rondom de Sociale Basis Infrastructuur (SBI). De SBI omvat het hele welzijnswerk in de stad, zowel de formele als de informele initiatieven. Amersfoort heeft ervoor gekozen de coördinatie hiervan, inclusief het toekennen van de subsidies, vanaf 2017 bij één partij neer te leggen. Dit betekent dat er veel gaat veranderen in de stad. Niet elke organisatie zal zijn subsidie behouden. Tegelijkertijd biedt het volop kansen voor nieuwe initiatieven. Communicatie in dit traject is daarom uitermate belangrijk.
Toen we startten met deze opdracht, was het communicatieplan voor de inrichting van de Sociale Basis Infrastructuur (SBI) al klaar. Omdat we verder waren in het proces, kon dit plan aangescherpt en geconcretiseerd worden. Daarom hebben we samen met de projectgroep het actieplan communicatie SBI geschreven, waarin we de concrete acties voor 2016 benoemen. Doel van de communicatie is het proces transparant maken en in gesprek blijven met de partners en de stad.
Uit eerdere sessies en gesprekken, die de gemeente organiseerde, bleek dat veel partijen het nog lastig vinden het beleidsplan over de veranderingen in de SBI te begrijpen. Vandaar hebben we een communicatieve versie gemaakt van het beleidsplan. Hierin leggen we in eenvoudige bewoordingen de belangrijkste veranderingen en keuzes uit.
De communicatie is gericht op het ondersteunen van het veranderingsproces en het informeren en betrekken van de belanghebbende doelgroepen. Net als bij de transitie Sociaal Domein in 2014 informeert de gemeente Amersfoort partners, cliënten en inwoners door middel van nieuwsbrieven en bijeenkomsten.
Gedurende het proces hebben sessies plaatsgevonden en zijn gesprekken gevoerd met verschillende partijen. Deze lijn zetten we voort. Dat betekent dat de gemeente Amersfoort rondom beslismomenten een sessie organiseert voor belanghebbende partijen.
Hierbij wordt gekozen voor kleine groepen zodat er ruimte is voor het gesprek en vragen. De sessies vinden bij voorkeur plaats in de wijk. De resultaten deelt de gemeente via de communicatiemiddelen.
Om alle 1500 partners en belangstellenden op hoofdlijnen te informeren over de veranderingen in de SBI, maakt de projectgroep gebruik van de bestaande nieuwsbrief sociaal domein. Daarnaast geeft de gemeente in 2016 een tijdelijke nieuwsbrief uit, die direct belanghebbenden nader informeert over de mijlpalen en beslismomenten in het traject.
Op de website van de gemeente Amersfoort is een tijdelijke projectpagina gemaakt, waarop alle documenten over de veranderingen te vinden zijn. Deze website is primair bedoeld voor partners in het welzijnswerk.
Wil je ook in gesprek komen of blijven met inwoners van de stad? En met relevante partners? Wij gaan graag samen met je aan de slag om een concreet plan te maken. Waarbij we zorgen voor content die aansluit bij de doelgroep. Benieuwd hoe wij dit aanpakken? We vertellen het graag in een persoonlijk gesprek.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.