Onze adviseurs verdiepen zich continu in onderwerpen die bij onze klanten spelen. Dan gaat het bijvoorbeeld over duurzaamheid, werk en inkomen, participatie, sociaal domein, etc. Voor deze kennisonderwerpen krijgen we regelmatig de vraag van klanten te ondersteunen bij een bijeenkomst of evenement. Soms in de rol van dagvoorzitter en vaker ook om te helpen bij het ontwikkelen van werkvormen die echt resultaten opleveren.
Zo was Barbara in maart dagvoorzitter tijdens de Overijsselse bestuurdersdag van VNG Overijssel en provincie Overijssel. Die middag gingen 170 bestuurders met elkaar in gesprek over de nieuwe democratie: van een overheid die alles regelt, naar een overheid die ruimte biedt voor initiatieven van buiten. Dat vraagt om veranderingen in de relatie tussen overheid en samenleving, maar ook om een nieuw samenspel tussen politiek, bestuur en ambtenaren. SIR ontwikkelde in opdracht van VNG Overijssel en provincie Overijssel een online magazine en een kennisbank met in totaal 50 video’s over dit thema ‘Democratie anno nu: een nieuw samenspel’. De video’s over de nieuwe rol van de raad, het bestuur, de organisatie, de provincie en de samenleving werden tijdens de Bestuurdersdag getoond en dienden als discussiestarters. Na vertoning van de video’s gingen de bestuurders in 15 groepen uiteen om met elkaar in gesprek te gaan over uitspraken als ‘Het bestuur moet minder regie nemen en meer laten ontstaan bij inwoners en in de raad’ of ‘Raadsleden kunnen meer bereiken in de samenleving dan in de raadzaal’. De uitkomsten van deze gesprekken worden gebruikt voor verdere invulling van de verschillende rollen in de nieuwe democratie.
Het online magazine 'Democratie anno nu: het nieuwe samenspel' is niet meer beschikbaar
Martijn heeft de rol van dagvoorzitter recent vervuld bij de marktontmoeting over recreatief medegebruik van waterschap Vechtstromen. Stakeholders konden tijdens deze ontmoeting hun visie geven op recreatief medegebruik. Voor deze bijeenkomst ontwikkelden wij de werkvorm met belangentafels. Alle tafelgesprekken werden ingedeeld op het belang van de doelgroep, om zo homogene groepen te krijgen. Stakeholders konden hun wensen aangeven, wat ze zelf kunnen of willen doen en wat ze nodig hebben van wie. De uitkomsten van deze sessie zijn gebruikt voor het ontwikkelen van de visie voor het recreatief medegebruik.
De Duurzame Ontmoeting-bijeenkomst van de gemeente Enschede hebben we ook begeleidt, waarbij Martijn dagvoorzitter was. De gemeente wilde in co-creatie met de stad plannen en ideeën omzetten in duurzame acties. Maar liefst 100 bedrijven, instellingen, verenigingen, inwoners kregen de gelegenheid elkaar te helpen in het sluiten van duurzame deals. Voor de ontmoeting kozen we voor een werkvorm waarbij de deelnemers werden verdeeld over 16 tafels met diverse duurzame thema’s. Per tafel gingen de partijen met elkaar in gesprek om samen tot een duurzame deal te komen. Ook moest er een aantal concrete vervolgafspraken gemaakt worden. De uitkomsten werden vervolgens plenair gedeeld en tentoongesteld in het stadhuis.
Klik op de afbeelding voor de kennisbank 'lokale democratie in beweging'
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.