Gemeenten zijn sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor ondersteuning aan hun inwoners op het gebied van zorg, welzijn, opvoeding en jeugdzorg en werk&inkomen.
In 2014 ontwikkelde SIR samen met de communicatieafdeling van de gemeente Amersfoort een communicatiestrategie voor de Transitie Sociaal Domein. Deze communicatiestrategie bestond uit drie communicatielijnen: partners, cliënten en inwoners. In de eerste helft van 2015 kregen we een vervolgvraag van de gemeente Amersfoort: de communicatieadviseur Sociaal Domein kreeg een andere functie en er was tijdelijk behoefte aan kennis en extra capaciteit voor de communicatie Sociaal Domein.
Een van de adviseurs van SIR heeft vanaf mei tot december 2015 één dag in de week op locatie gewerkt bij de gemeente Amersfoort. Samen met de nieuwe communicatieadviseur zijn alle opdrachten, verzoeken en taken rondom de communicatie Sociaal Domein in beeld gebracht. En is er begonnen met het actualiseren van de informatie.
Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met het formuleren van een vervolg strategie voor de transformatie. Hierbij hebben we uiteraard aansluiting gezocht bij het geformuleerde beleid binnen het Sociaal Domein.
In de communicatiestrategie hebben we de drie communicatielijnen uitgebreid met de doelgroep medewerkers. Ook hebben we een nieuwe afzender van communicatie voorgesteld: de wijkteams. Als centrale ingang tot zorg in de gemeente Amersfoort zijn de wijkteams logischerwijs de afzender van cliëntinformatie.
Na akkoord op de voorgestelde communicatiestrategie hebben we een uitvoeringsplan communicatie Sociaal Domein voor 2016 opgesteld. In dit uitvoeringsplan ligt het accent op het op orde brengen van de cliëntcommunicatie van de wijkteams. We kijken goed naar de inhoud van deze communicatie. Omdat de insteek is, dat inwoners zoveel mogelijk zelf hun leven kunnen organiseren communiceren we nadrukkelijk over alle voorzieningen die voor hen beschikbaar zijn in de sociale basis infrastructuur (SBI). Als het mensen niet lukt om zelf ondersteuning te organiseren dan kunnen zij altijd terecht bij het wijkteam bij hen in de buurt.
Om de communicatie in het Sociaal Domein op een efficiënte manier in te richten hebben we een redactieteam samengesteld. In dit redactieteam zitten zowel mensen van de inhoud (beleid) als van communicatie. Doel van het redactieteam is het bevorderen van korte lijnen tussen de verschillende beleidsafdelingen. En een integrale, volledige en eenduidige communicatie richting inwoners en zorgpartners.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.