Gemeenten zijn vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor gedecentraliseerde Rijkstaken op het gebied van zorg, jeugd en werk. Elke gemeente heeft dat ingevuld op haar eigen manier. Volgens het onderzoek ‘Sociale wijkteams in vogelvlucht’ hebben veel gemeenten gekozen voor het werken met (sociale) wijkteams als hét middel om vorm te geven aan de decentralisaties. Maar liefst 86% van de gemeenten in 2015. Maar weten inwoners met een ondersteuningsvraag deze wijkteams wel te vinden? Hier valt zeker nog winst te behalen.
De gemeente Enschede vroeg ons mee te denken over het vergroten van de vindbaarheid en bekendheid van de wijkteams. Zodat inwoners met een ondersteuningsvraag én verwijzers weten waarvoor men terecht kan bij het wijkteam. We maakten een campagneaanpak, niet alleen toepasbaar voor Enschede, maar ook voor andere gemeenten.
Voordat de campagne voor het vergroten van de bekendheid en vindbaarheid van de wijkteams effectief van start kan gaan, is het noodzakelijk dat de basiscommunicatiestructuur op orde is. Niet iedere inwoner heeft dezelfde ondersteuningsvraag voor het wijkteam. Voor de vraag en informatiebehoefte ontwikkelden we een model waarin we vier fasen van ondersteuning onderscheiden.
Hoe verder je komt in het proces, hoe persoonlijker de communicatie wordt en moet zijn. En in elke fase zet je andere middelen in om je boodschap over te brengen.
Denk aan een herkenbare huisstijl, eenduidige correspondentie en een gedegen website. Wanneer deze elementen van de structuur staan, kan gekeken worden naar een aanpak om de bekendheid en vindbaarheid van de wijkteams te vergroten.
Zodra de basiscommunicatiestructuur van de wijkteams op orde is, kan de campagne verder worden opgetuigd. Onze campagneaanpak heeft vier belangrijke uitgangspunten:
Op basis van deze uitgangspunten maakten we een uitvoeringsplan voor 2016.
Werkt jouw gemeente ook met (sociale) wijkteams sinds 1 januari 2015? En heb je behoefte aan een aanpak en ondersteuning voor het vergroten van de bekendheid en vindbaarheid van de wijkteams? Onze campagneaanpak is niet alleen toepasbaar voor de gemeente Enschede, maar kan jou wellicht ook op weg helpen. SIR kan je ondersteunen in het op maat maken van de campagneaanpak en de uitvoering ervan.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.