We ontwikkelden in cocreatie met circa 100 vertegenwoordigers van partners in het sociale domein in de regio Twente een communicatiestrategie voor de Transitie Sociaal Domein in Enschede.
Een strategie die ook goed toepasbaar is in andere gemeenten. Dit deden we o.a. in het regionale samenwerkingsverband van 14 gemeenten in Twente (Regio Twente), voor de transitie Jeugdzorg in de regio Foodvalley en in de gemeenten Dronten, Kampen, Rhenen en Amersfoort.
De communicatiestrategie, die in drie cocreatie sessies met professionals, communicatieadviseurs en bestuurders is ontwikkeld, bestaat uit drie lijnen.
1. Partnercommunicatie
Van gemeente naar partners over de status van ontwikkeling en uitvoering van beleid rondom de transities. Instrumenten voor de partnercommunicatie betroffen formats voor co-creatiesessies, nieuwsbrieven, webpagina, sociale media en monitortools.
Doel: Goede samenwerking van de gemeente met haar partners door het delen van actuele informatie over de status van de ontwikkeling en uitvoering van het beleid rondom de transities.
2. Cliëntcommunicatie
Van gemeente (samen met partners) richting de cliënten(kringen) over de veranderingen. Wat verandert er voor u? Instrumenten voor de cliëntcommunicatie betroffen voorbeeld cliëntbrieven, informatiefolders, informatiekaarten, informatiekalender en online database met cliëntvragen en –antwoorden.
Doel: Cliënten(vertegenwoordigers) duidelijkheid geven over de verandering door antwoord te geven op de vraag ‘Wat verandert er voor mij?’
3. Inwonerscommunicatie/participatie
Van gemeente (samen met partners) richting de inwoners om ze te inspireren (meer) maatschappelijk te doen. Hiervoor ontwikkelden we het campagneconcept WIJSAMEN met een logo, richtlijnen en een gebruikersmanual. WIJSAMEN is een initiatief waarbij mensen uit de samenleving elkaar inspireren met leuke, bijzondere en inspirerende ideeën en verhalen over maatschappelijk meedoen. De campagne wordt ondersteund door een inspiratieplatform en sociale media activiteiten en is getoetst bij een burgerpanel met deelnemers uit steden en dorpen.
Doel: Inwoners inspireren tot maatschappelijk meedoen op basis van echte verhalen.
Eind 2014 is aan de strategie de doelgroep ‘hulpvragers’ toegevoegd (‘Waar stel ik mijn vraag?’ / ‘Waar moet ik naar toe?’). Hiervoor ontwikkelden we een wijkteamaanpak. Daarnaast is er na 1 januari 2015 een onderscheid gemaakt tussen partners en gecontracteerde zorgaanbieders. Deze laatste groep heeft een andere informatiebehoefte. Hiervoor verzorgden we o.a. mailingen en het e-mailbeheer.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.