Voor de gemeente Enschede ontwikkelde SIR een communicatiestrategie om inwoners te stimuleren om te participeren in de samenleving. Het doel daarbij was tweeledig. Ten eerste dat de samenleving elkaar meer helpt. En ten tweede dat mensen eerst op eigen kracht hun problemen oplossen. Het gaat hierbij om het veranderen van houding en gedrag. Om dit te bereiken kozen we voor een campagne aanpak.
Tijdens co-creatie sessies met partners uit de stad toetsten we de concept strategie: door voorbeelden uit de praktijk te delen inspireren we inwoners tot maatschappelijk meedoen. Geen belerende vinger vanuit de gemeente, maar de gemeenschap die elkaar hierop aanspreekt. Partners gaven aan dat zij genoeg voorbeelden/cases uit de praktijk kennen die als input kunnen dienen voor de campagne.
De boodschap zal op meerdere manieren en via diverse kanalen onder de aandacht moeten komen. Op de campagne website, maar ook via de partners. Daarvoor zijn ze bereid hun eigen middelen in te zetten. Andere belangrijke kanalen zijn scholen, werkgevers, wijkraden, cliëntenraden, etc.
In mei 2014 startte het online inspiratieplatform WIJSAMEN. Hier en ook op de Facebookpagina en via het Twitterkanaal deelden we mooie en bijzondere verhalen, ideeën en tips over maatschappelijk meedoen. Denk aan buurtbewoners die voor elkaar koken, een vrijwilliger die taalles geeft aan mensen met een taalachterstand of vrijwilligers die de huisradio verzorgen bij een zorginstelling: er gebeurt al heel veel in onze samenleving, WIJSAMEN maakt dit zichtbaar.
Met de campagne bereikten we veel mensen: ongeveer 550 bezoekers per maand op de website, bijna 1.200 vind-ik-leuks op Facebook en 1.000 volgers op Twitter.
In ruim een jaar tijd bezocht de WIJSAMEN redactie zo’n 75 maatschappelijk doeners en maatschappelijke organisaties in de stad.
We schreven hun verhaal op en maakten een foto van de maatschappelijke activiteit. De mensen die we spraken zijn bijzonder gedreven en erg trots op hetgeen ze doen. En wilden dit graag delen met de inwoners van de stad. Een groot aantal maatschappelijk doeners deed als WIJSAMEN gastreporter zelf verslag van zijn maatschappelijke activiteit. In de vorm van een geschreven verhaal, maar vaak ook in de vorm van een filmpje.
Na anderhalf jaar hebben we de 75 verhalen verzameld en gebundeld in een magazine. Hiermee laten we de kracht van Enschede zien. Door deze in een magazine aan te bieden en te verspreiden op openbare plekken in de stad, bereiken we een andere doelgroep dan met het online platform. Ook is het magazine een vorm van waardering voor de maatschappelijk doeners en de maatschappelijke organisaties die hun verhalen hebben gedeeld op WIJSAMEN.
Vooruitlopend op het nieuwe beleid voor maatschappelijk meedoen in Enschede brengen we in het magazine inspiratie en activatie bij elkaar.
Bijna twee jaar na de start van de campagne WIJSAMEN wordt er nieuw beleid ontwikkeld voor maatschappelijk meedoen in Enschede. Vrijwilligers053 krijgt hierin een belangrijke rol. De wens is dat WIJSAMEN onderdeel gaat uitmaken van dit beleid. De content van WIJSAMEN dragen we over aan Vrijwilligers053, zodat zij alle inspirerende verhalen kunnen gebruiken op hun nieuwe website.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.