De gemeente Enschede en provincie Overijssel stimuleren fietsverkeer als alternatief voor regionaal autoverkeer. Het realiseren van een snelle fietsverbinding tussen de Twentse steden is hier een belangrijk onderdeel van. Met de aanleg van de F35 worden snelle fietsverbinding gerealiseerd in de provincie. Dat geldt dus ook voor het gedeelte Enschede – Oldenzaal, waar de F35 dwars door het tussenliggende dorp Lonneker komt te liggen.
Echter stuitte dit plan op veel weerstand in het dorp Lonneker. De nieuwe fietssnelweg zou te veel impact op het dorp hebben, zou onveilige situaties creëren en de omliggende natuur aantasten. Daarnaast gaven veel inwoner aan de noodzaak niet te zien voor een nieuwe fietsverbinding, gezien de huidige fietsverbinding tussen Enschede en Oldenzaal. Deze loopt langs het dorp. De plannen resulteerde tot spandoeken en protestacties in Lonneker. Echter heeft de gemeenteraad al besloten dat de fietssnelweg er komt. Hoe kom je dan samen met inwoners en andere betrokkenen toch tot een gedragen besluit? Dit was de vraag die wij onszelf stelden toen we door de gemeente Enschede werden benaderd het participatietraject rondom dit project te begeleiden.
Om samen tot een gedragen besluit te komen over het aan te leggen tracé besloot de gemeente Enschede om samen met betrokkenen in gesprek te gaan. Waarbij eerst de focus werd gelegd op het maken van procesafspraken. De procesaanpak is een resultaat van een gezamenlijke kick-offsessie met de gemeente, provincie, inwoners en andere belanghebbenden. Waarbij vanuit ieders perspectief doelen en belangen zijn meegegeven. Doordat we een gezamenlijk vertrekpunt creëerden en van te voren alle spelregels duidelijk waren, konden we een transparant en goed proces starten. Waarbij de rollen, mate van invloed en verwachtingen helder waren.
Op basis van de meegegeven doelen en belangen van de inwoners, provincie, gemeente en andere betrokkenen zijn er criteria opgesteld waaraan de fietssnelweg door Lonneker zo goed mogelijk aan moet voldoen. Op basis van deze criteria zijn er een aantal routevarianten uitgewerkt samen met de werkgroep. De werkgroep vroeg de bewoners van Lonneker via een vragenlijst (online en offline) om de verschillende routevarianten te beoordelen op basis van de criteria. Op deze manier trokken we het gesprek weg van het gevoelige punt (locatie) en maakten we er een objectiever gesprek van door de routevarianten te beoordelen aan de hand van objectieve criteria.
Dankzij deze aanpak en de resultaten van de vragenlijst die uit is gezet in het dorp is er een duidelijke voorkeur voor een routevariant naar voren gekomen. Deze routevariant voldoet zo goed mogelijk aan de verschillende criteria en is het beoordeeld door de inwoners uit Lonneker. In onze visie is draagvlak geen doel opzich, maar een effect van een goed doorlopen proces. Deze case onderstreept deze visie.
Heb je zelf een project waarbij er veel weerstand is? Laten we dan eens samen kijken wat we voor jou kunnen betekenen. Neem gerust vrijblijvend contact op.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.