Elk kind in Drenthe heeft recht op een gewoon leven waarin het gezond en kansrijk kan opgroeien. Dat is niet voor elk kind vanzelfsprekend, maar dat is wel het doel dat de transformatiebeweging jeugd in Drenthe nastreeft. Gemeenten en zorgaanbieders in Drenthe willen deze transformatiebeweging zichtbaar maken. Ze vroegen SIR om hierin te ondersteunen. We organiseerden een Fasterclass Communicatie om de aanpak met elkaar te bepalen. We schreven eerder al dit artikel over de Fasterclass en welke keuzes daarin zijn gemaakt. Gezamenlijk afzenderschap was zo’n keuze. Maar als wie communiceer je dan? Als gemeente of zorgaanbieder? Of als Transformatiebeweging Jeugd Drenthe? En welke middelen zet je dan in? We gingen eerst aan de slag met de basiscommunicatie op orde.
Transformatiebeweging Jeugd Drenthe spreekt niet voor iedereen tot de verbeelding. Wat is transformatie? Wie is het en wat doen ze? Om de Transformatiebeweging Jeugd Drenthe te positioneren, heb je een relevante afzender nodig. We startten daarom met de ontwikkeling van een nieuwe naam om herkenbaarheid te creëren bij de publieksgroepen.
SIR werkt met een bewezen aanpak (lees hier meer over de aanpak) om te komen tot een nieuwe naam waarmee we criteria, creativiteit en juridische haalbaarheid succesvol combineren. Nadat de criteria voor de nieuwe naam waren bepaald, organiseerden we een naamsessie met verschillende betrokkenen en een aantal creatieven. Van een long list met honderden namen kwamen we tot een shortlist van 10 namen. Deze lieten we vervolgens onderzoeken op gelijkheid a.d.h.v. een merkscan door onze zusterorganisatie Markeys. Uiteindelijk bleven er een aantal namen over die we tijdens een vervolgsessie presenteerden aan de ‘beslissers’. Iedere naam werd op basis van de vooraf gestelde criteria beoordeeld. Op basis van alle beoordelingen kwam er één voorkeur voor de naam naar voren. Envedder was geboren!
Tijdens het naamproces kozen we er bewust voor om de ontwerper Digidee al aan tafel te zetten. De criteria voor de nieuwe naam gelden namelijk net zo goed voor de communicatiestijl. Door de ontwerper al vanaf het begin af aan te betrekken, is het sneller duidelijk wat je met de communicatiestijl wilt en wat het moet uitstralen. Daarmee geef je eigenlijk al de briefing voor het ontwerp. Beweging, hip en samenwerking waren belangrijke kernwaarden die we terug wilden zien. Digidee ging aan de slag met een beeldmerk en een eerste uitwerking naar mogelijke middelen.
Naast dat je een relevante afzender nodig hebt, is het ook belangrijk dat je kernboodschap duidelijk is. Wie is Envedder? Wat houdt de transformatiebeweging in? Waarom is dit belangrijk? Waar staan we nu? En waar willen we staan? Met een kernverhaal creëer je gemeenschappelijk perspectief bij de publieksgroepen. Dit verhaal laat je in alle communicatie-uitingen weer terug komen.
Naam check, communicatiestijl check, kernverhaal check! De basis is bijna op orde: nu kun je aan de slag met het inrichten van de communicatiemiddelen. Er is inmiddels een Envedder nieuwsbrief ontworpen, een template voor een PowerPointpresentatie en www.envedder.nl is bijna live! Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van Envedder? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief op sir.nl/nieuwsbrief.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.