Voor de zomer van 2019 heeft SIR de gemeente Enschede ondersteund in het participatieproces met inwoners en zorg- en welzijnsprofessionals bij het bepalen van nieuwe speerpunten voor het Wmo- en Jeugdhulpbeleid. Inmiddels is de speerpuntennotitie ‘Samen verder bouwen en waarmaken’ vastgesteld. Hoe we tot deze speerpuntennotie zijn gekomen, lees je in dit artikel over het participatieproces. Maar met de vaststelling van deze notitie was het natuurlijk nog niet klaar. Dan begint het eigenlijk pas: de speerpunten moeten in uitvoering worden gebracht. Hoe wordt dit in uitvoering gebracht? En wat kunnen zorg- en welzijnsprofessionals van elkaar leren? De gemeente Enschede wilde graag met haar inwoners en partners in gesprek blijven en vroeg SIR om hierin te ondersteunen.
Net als voor het participatieproces om te komen tot de nieuwe speerpunten, hebben we samen met de gemeente Enschede ook in deze vraag gekeken naar het participatiedoel. Wat wil je met de participatie bereiken? Eén van de eerste vragen die we onze klanten altijd stellen en waar we in onze training Burgerparticipatie ook uitgebreid op ingaan.
Waar het participatiedoel bij de ontwikkeling van de speerpuntennotitie meer ging over kwaliteit en met de expertise en ervaringen van de publieksgroepen het beleid verbeteren, gaat het in de uitvoering meer over eigenaarschap. De speerpunten zijn niet voor niks gezamenlijk met inwoners, cliënten, zorgaanbieders én de gemeente zelf opgesteld. Ze zijn gezamenlijk ontwikkeld, omdat al deze partijen ook een rol hebben in de uitvoering ervan. De gemeente Enschede kan het niet alleen. Daarnaast is één van de participatiedoelen ook dat de gemeente samen wil leren met haar partners en inwoners. Wat kunnen we van elkaar leren in deze transformatiebeweging? En hoe kunnen we elkaar daarin verder helpen?
Met deze doelen voor ogen, gingen we aan de slag met een geschikte gespreksvorm. We kozen voor een gespreksvorm waarin deelnemers elkaar konden ontmoeten én waarin ze kennis konden nemen van zoveel mogelijk transformatie-initiatieven én ervaringen konden uitwisselen. We noemen het: Transformatieplein. In het Transformatieplein krijgen verschillende transformatie-initiatieven het podium. Deelnemers kunnen zich vooraf inschrijven op de transformatie-initiatieven van zijn of haar keuze. Na een aantal minuten hierover met elkaar gesproken te hebben en ervaringen te hebben uitgewisseld, draaien de deelnemers door naar het volgende transformatie-initiatief waarbij ook weer andere deelnemers aan tafel zitten. Op deze manier ontmoet je verschillende deelnemers, hoor je verschillende ervaringen en mogelijk kun je ervan leren of ontstaan er zelfs nieuwe samenwerkingen!
Op 12 december 2019 organiseerden we het eerste Transformatieplein in het stadhuis van de gemeente Enschede. Gezien de vele enthousiaste reacties besloot de gemeente Enschede het Transformatieplein vaker te organiseren. Zo organiseerden we begin oktober 2020 het tweede Transformatieplein. Gezien de coronamaatregelen die speelden tijdens de voorbereiding, besloten we al vrij snel om een online bijeenkomst te organiseren. En daarnaast bleek Corona ook nog eens een goed onderwerp binnen deze transformatiebeweging. Want mede dankzij Corona is de transformatie in een versnelling geraakt en zijn er veel (nieuwe) samenwerkingen ontstaan.
Wil je weten hoe we dit digitaal Transformatieplein hebben georganiseerd? Neem dan contact op met Loret Nijmeijer via l.nijmeijer@sir.nl. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om een online evenement of bijeenkomst te organiseren. Bekijk onze online Participatiebox voor inspiratie of lees er binnenkort ook meer over in onze nieuwsbrief. Aanmelden kan via sir.nl/nieuwsbrief.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.