De gemeente Oldenzaal heeft in haar coalitieprogramma aangegeven participatie belangrijk te vinden. Dit is niet verrassend; vrijwel elke gemeente in Nederland heeft hier een paragraaf over opgenomen. Om hier invulling aan te geven, had Oldenzaal behoefte aan een gemeenschappelijke werkwijze of aanpak voor participatie. Oftewel; een uniform systeem voor hoe de gemeente met haar inwoners in gesprek gaat én de borging daarvan in de organisatie. SIR communicatie & participatie is gevraagd hierbij te ondersteunen.
Om antwoord te geven op de vraag van de gemeente, stelden we een participatieprogramma voor. Hier maakten we onderscheid in twee fases. In de eerste fase richten we ons met name op het participatief maken van de organisatie en de inrichting van het interne proces. Zo zijn we gestart met het organiseren van diverse trainingen en sessies Burgerparticipatie voor verschillende initiatiefnemers die elk vanuit hun eigen rol te maken hebben met participatie: ambtenaren (de interne ambassadeurs van de participatieaanpak), het college van B&W, het Management Team (MT) en de gemeenteraad. Hierbij gaan we dieper in op de succesfactoren en valkuilen van participatie en het voeren van een relevant gesprek met je omgeving en de veranderende rol van college en raad.
Ook werken we in deze fase aan een set van tools en formats die medewerkers kunnen helpen het gesprek te voeren met de omgeving. SIR heeft de afgelopen jaren al veel handige (online) tools ontwikkeld. Uiteraard kunnen we deze op maat maken en aanvullen, passend bij elke organisatie.
In de tweede fase van het participatieprogramma gingen we verder de diepte in. We gingen aan de slag met actuele praktijkcases in de vorm van een Fasterclass. Het resultaat van een Fasterclass is een participatieplan voor een case, als basis voor de uitvoering. Om het proces te borgen in de organisatie organiseerden we meerdere intervisiebijeenkomsten voor de ambassadeurs (ambtenaren die hebben deelgenomen aan de trainingen) om samen ervaringen te bespreken en samen te leren. Daarnaast zorgden we ervoor dat de communicatieadviseurs van de gemeente werden voorbereid op hun faciliterende rol rondom participatie.
Neem gerust eens contact met ons op! We organiseren alle trainingen, kennissessies en Fasterclasses ook online!
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.