Het afgelopen jaar hebben we vanuit SIR intensief samengewerkt binnen verschillende participatieprocessen. Hierbij ging het om initiatieven vanuit de overheid om aanpassingen te maken in de openbare ruimte. Denk daarbij aan het aanleggen van een Fietssnelweg door een klein dorp of het onderzoeken van mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen langs Rijkswegen. Beide onderwerpen hebben een (in)directe impact op de leefomgeving van inwoners. Zij hebben dus vanuit een inwonersperspectief een belang bij het betreffende participatieproces en worden dus ook op die manier betrokken.
Omdat het een diverse groep van belanghebbenden betreft is het belangrijk rekening te houden met diegene die we onder ‘laaggeletterden’ mogen verstaan. Graag nemen we jullie mee in bepaalde keuzes die wij binnen deze projecten hebben gemaakt, om ook deze partijen goed mee te nemen.
We hebben bij beide projecten gebruik gemaakt videomateriaal om zo op een laagdrempelige en eenvoudige manier inwoners te informeren over het project. Zo hebben we bij het project over de Duurzaamheidsroute A35 gebruik gemaakt van een uitleg animatie om mensen te informeren over het project, waarover en hoe men kan meedenken.
Ook voor het project fietssnelweg F35 hebben we gebruik gemaakt van een video om betrokkenen te informeren over het voorliggende schetsontwerp. Veel inwoners vinden het lastig om een 2D-kaart te lezen. Daarom hebben we ervoor gekozen een video op te nemen waar we de voorliggende route van de fietssnelweg hebben gefilmd. Klik hier als je de video wilt zien.
Zeker in coronatijd is het voor velen lastig om iedereen goed mee te nemen in een participatieproces. Met name laaggeletterden (en ouderen) zijn vaak technisch minder vaardig. Het is daarom belangrijk om naast de online participatiemomenten ook de mogelijkheid te bieden om op een andere manier in contact te komen. Zo bieden we op dit moment inwoners actief de mogelijkheid om een verdiepend gesprek te plannen met de omgevingsmanager van het project.
Tijdens het participatieproces voor de fietssnelweg F35 boden we mensen actief de mogelijkheid om een één-op-één afspraak te maken met de projectleider. Hier maakten veel deelnemers gebruik van.
Om inwoners te informeren over de (online) bijeenkomst voor zowel het project Duurzaamheidsroute A35 als het project F35 hebben we gebruik gemaakt van huis-aan-huis flyers. Dit werkt altijd goed. In deze flyers beperkten we de hoeveelheid inhoud en werkten we veel met afbeeldingen om de begrijpelijkheid te verhogen.
Bovenstaande punten zijn slechts een aantal van de knoppen waar je aan kunt draaien om de begrijpelijkheid van jouw participatieproces te verhogen. Benieuwd naar nog meer manieren om laaggeletterden zo goed mogelijk mee te nemen in jouw participatieproces? Bekijk dan de leerpunten.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.