Wie is er verantwoordelijk voor de participatie? Dit is een vraag die veel gesteld wordt door communicatieadviseurs en participatieadviseurs in onze community.
Wij zijn van mening dat de verantwoordelijkheid voor een participatieproces vanuit de inhoud komt. De verantwoordelijkheid ligt dus bij de beleidsadviseur die het nieuwe welzijnsbeleid maakt, of de projectleider die een veilige fietsstraat aanlegt in een winkelgebied. Vanuit de inhoud wil je de omgeving betrekken. De rol van de participatieadviseur is adviserend en ondersteunend: je helpt de beleidsadviseur om de inhoud relevant te maken voor het publiek en het publiek te bereiken.
Om te voorkomen dat je als participatieadviseur verantwoordelijk wordt voor de participatie, leren we de deelnemers van onze participatieprogramma’s om eerst een stap op de plaats te zetten. Ga niet gelijk aan de slag als een beleidsadviseur of projectleider met een participatievraag komt. We willen juist dat je collega eerst zelf aan de slag gaat en een begin maakt, zo neemt deze ook direct zijn verantwoordelijkheid. Je kunt je collega vragen om te beginnen met het invullen van de vragen uit de methodiek Relevant Gesprek©. Daarna kun je als participatieadviseur verder meedenken over het maken van de participatieaanpak.
Je kunt als participatieadviseur de participatieaanpak samen met de beleidsadviseur of projectleider maken. Nog beter is het om deze collega te helpen om de participatieaanpak te maken met meerdere betrokkenen rondom zijn/haar inhoudelijke onderwerp. Dat doen we aan de hand van een Fasterclass. De deelnemers van het Masterprogramma leren we zelf het proces van een Fasterclass te doorlopen. Een Fasterclass is een proces waarin we in een aantal stappen de participatievraag vertalen naar een participatieaanpak. Lees hier meer over het proces van een Fasterclass.
Dus, door te werken met de methodiek Relevant Gesprek© en het proces van een Fasterclass help je een beleidsadviseur/projectleider verantwoordelijkheid te nemen voor de participatie. Zo voorkom je dat je verantwoordelijk wordt voor de participatie en blijf je zelf in de rol van adviseur en facilitator van het proces.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.