Alle artikelen
Redactie
Alle artikelen
1 min
0

Gemeente Geertruidenberg: nieuw Omgevingsplan

1 min
0

Met het oog op de aankomende Omgevingswet wilde de gemeente Geertruidenberg samen met ondernemers, bewoners en partners een omgevingsplan maken voor het industrieterrein Dombosch. SIR communcatie & participatie ondersteunde de gemeente hierin door samen een participatieplan op maat te maken op basis van de methodiek Relevant Gesprek®. Vervolgens coachten we in de uitvoering van dit plan.

Bestemmingsplan voor industrieterrein Dombosch

Binnen de gemeente Geertruidenberg wordt vanwege de actualiseringsplicht een aantal bestemmingplannen geactualiseerd. Een van deze bestemmingsplannen richt zich op het industrieterrein Dombosch. Met het oog op de aankomende Omgevingswet en de steeds meer participerende samenleving, is het bestemmingsplan Dombosch als pilot gekozen. De gemeente wil met de omgeving in gesprek over het nieuwe omgevingsplan voor het industrieterrein. Hierdoor kan de gemeente experimenteren met het toepassen van nieuwe kaders uit de Omgevingswet en richt ze direct een participatieproces in.

Samen een participatieplan op maat maken

Startpunt van onze aanpak vormde onze inspiratiesessie ‘Hoe voer je het participatiegesprek over de Omgevingswet?’ voor de medewerkers van gemeente Geertruidenberg. Deze sessie was een eerste kennismaking met de participatieaanpak Relevant Gesprek®. SIR communicatie & participatie is gecertificeerd partner van Relevant Gesprek®. Een paar weken later organiseerden we een Fasterclass Participatie met de kerngroep. In die Fasterclass legden we - conform de methodiek van het Relevant Gesprek® - in één dagdeel de basis voor het participatieplan. De kern:

Met wie gaan we in gesprek? Wie heeft welke rol? Wat is het onderwerp van gesprek? En welke gespreksvormen zetten we in?

Coachen uitvoering participatieplan

De gemeente Geertruidenberg vroeg ons ook te coachen in het uitvoeren van het participatieplan. We hadden hiervoor regelmatig overleg, schreven mee in voorstellen en deelden formats van briefings, programmaplannen en checklists die de gemeente praktische handvaten gaven voor de uitvoering van de participatiebijeenkomsten. Naast de bijeenkomsten haalde de gemeente ook - voorafgaand aan de bijeenkomsten - input van de deelnemers op. 

Interesse in onze aanpak?

Wij helpen veel gemeenten bij het relevant maken van het gesprek met de omgeving. Ook als het om abstracte onderwerpen gaat, zoals een omgevingsplan, een dorpsvisie of de energietransitie. Met behulp van de methodiek Relevant Gesprek® maken we deze onderwerpen en gesprekken relevant, klein en dichtbij voor de publieksgroepen waarmee we in gesprek willen. SIR communicatie & participatie is gecertificeerd partner van Relevant Gesprek®.

Meer weten? Wij adviseren graag over hoe je dit kunt aanpakken. Neem gerust contact met ons op door te bellen met 053 – 430 70 44 of neem even contact met ons op via het contactformulier.

Reacties
Categorieën