De sleutel tot het succesvol presenteren van informatie is het pakken en vasthouden van de aandacht van je luisteraars. Lukt dat niet, dan is het als luisteraar lastig om de informatie in je op te nemen en te verwerken. Als presentator is het dus van groots belang dat je de aandacht van je publiek vasthoudt, zeker nu het gros van alle presentaties uit noodzaak online gegeven zal worden. Truckjes zoals het maken van oogcontact, wandelen door de zaal en je lichaamstaal gebruiken werken niet in de online omgeving. Het is daarom belangrijk om andere methodes te gebruiken om toch de aandacht van je online publiek bij je te houden en de interactie met ze aan te gaan.
In dit artikel hebben we een aantal handige tools op een rij gezet waarmee we je handvaten geven om op een goede manier online jouw verhaal te doen.
Prezi is een mooi alternatief voor Powerpoint. Voor veel doeleinden is Powerpoint een prima tool, maar wanneer bijvoorbeeld een lopend project of proces gepresenteerd moet worden, kan Prezi mooi van pas komen! Prezi maakt namelijk geen gebruik van overspringende slides, maar van één groot canvas. Op dit canvas kunnen, zoals bij Powerpoint, bulletpoints en afbeeldingen geplaatst worden, maar ook tijdlijnen en filmpjes. In plaats van slides laat Prezi het scherm over het canvas heen glijden in een volgorde die jij bepaalt. Het is hierdoor mogelijk om verder in te zoomen op bepaalde delen van het canvas, en wanneer nodig ook uit te zoomen om een geheel overzicht te laten zien. Prezi is een soort reis door je presentatie. Hierdoor heeft je publiek een beter beeld van de voortgang en kunnen ze het gemakkelijker blijven volgen.
Online kan het lastig zijn om een inhoudelijk discussie te voeren waarbij iedereen tegelijk betrokken wordt, zeker met grotere groepen. Kahoot is een leuke tool waarmee je op een speelse wijze interactie kunt creëren met je publiek waarbij je iedereen tegelijk betrekt. Met Kahoot kun je jouw publiek gemakkelijk vragen laten beantwoorden of laten indienen of discussies voeren aan de hand van één of meerdere polls Het publiek kan meedoen door middel van een mobiel of computer en een account is niet nodig. Het speelse uiterlijk geeft de presentatie wat kleur en blaast een frisse wind door het publiek. Veel jongeren zijn ook bekend met het gebruik van Kahoot en zijn er erg over te spreken.
Behoefte aan een tool met een wat serieuzere uitstraling? Dan is Slido een mooi alternatief. Met Slido kan je, net als met Kahoot, je publiek vragen laten stellen beantwoorden en een quiz laten maken. Ook is het mogelijk met Slido om voorafgaand aan je presentatie je publiek alvast ideeën over een bepaald onderwerp te laten invullen. Hier kan je dan tijdens je presentatie op terugkomen. Je publiek kan stemmen op de gegeven ideeën en op deze manier kan er voor en/of tijdens je presentatie gebrainstormd worden. Men hoeft niets te downloaden om deel te kunnen nemen. Een laatste handigheid van Slido is dat het gemakkelijk gebruikt kan worden in combinatie met andere tools en programma’s. Zo kan je Slido integreren met programma’s als Teams, Zoom, Powerpoint en Slack.
Er zijn natuurlijk nog veel meer nuttige tools die gebruikt kunnen worden om je presentatie of evenement een boost te geven. Welke je kiest hangt af van allerlei factoren zoals je publiek en je onderwerp. We helpen je graag bij het kiezen van de juiste tools en gespreksvormen.
Kijk bijvoorbeeld eens in onze online participatiebox, met meer dan 100 gespreksvormen of neem contact met ons op!
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.