Vorig jaar zijn we gestart met ons Masterprogramma Participatie. En met succes!
Beleids- en communicatieadviseurs van verschillende gemeenten leren met het Masterprogramma in een jaar tijd, via een online leeromgeving, alles wat ze nodig hebben om een succesvol participatietraject op te zetten. We helpen hen o.a. in het succesvol samenwerken met stakeholders, hoe je juist die input ophaalt die je nodig hebt én hoe je participatie in een organisatie op de agenda zet. Natuurlijk kunnen wij dit allemaal makkelijk zeggen, maar wat zijn de ervaringen van de deelnemers zelf? Wat is volgens hen een meerwaarde? En hoe passen zij de opgedane kennis toe in de praktijk? We vroegen het aan Edwin van ’t Hart, participatieadviseur bij de gemeente Velsen.
Edwin, ooit begonnen als wijkcoördinator, werkt sinds een half jaar als participatieadviseur bij de gemeente Velsen. Momenteel heeft hij zijn handen vol aan het schrijven van het participatiebeleid van de gemeente. Tegelijkertijd adviseert hij zijn collega’s hoe zij participatieprocessen kunnen aanvliegen. Ondanks dat Edwin al enige kennis en ervaring had over het begeleiden van participatietrajecten, kwam het Masterprogramma Participatie als geroepen. “Ik was op zoek naar een structurele aanpak voor participatie. Ik wist wel het een en ander, maar ik vind het altijd lastig dit in een bepaalde structuur te zetten. Het Relevant Gesprek, de participatiemethodiek van het Masterprogramma, helpt mij hierbij. Het is een praktische en bruikbare manier om een participatieaanpak te maken. Daarnaast helpt het mij bij het stellen van de juiste vragen aan collega’s in diverse projecten. Waarom wil je eigenlijk in gesprek? En met wie? En welke rol geef je deze partijen dan? Als je een adviesrol hebt zoals ik, dan moet je natuurlijk weten waar je het over hebt.”, aldus de participatie-expert in spé.
Het Masterprogramma bestaat uit theorie, het maken van een participatieaanpak (of meerdere) en contactmomenten voor afstemming en verdieping zoals een inloopspreekuur, coachingsessies en thema-gerelateerde workshops. Je kunt zelf bepalen hoeveel tijd je wanneer in het programma investeert. Edwin kan het volgen van het Masterprogramma in ieder geval goed combineren met zijn dagelijkse werk. “Ik moet sowieso participatieplannen maken en ik maak ze alleen maar beter door de kennis die ik opdoe.
Zo heb ik onlangs, met behulp van het programma, de contouren van een participatieplan rondom de regionale energiestrategie gemaakt. Ik heb dit vervolgens voorgelegd aan één van de coaches voor feedback. Ik kreeg al snel waardevolle feedback terug, die me hebben geholpen het plan nog scherper te maken. Hebben we het eindresultaat wel scherp genoeg? Zijn we ons voldoende bewust van de kaders? Ik pas de kennis die ik opdoe dus meteen toe in de praktijk. Heel handig!”
Door middel van het Masterprogramma en de bijbehorende online leeromgeving, bouwt SIR aan een community. Een plek waar communicatie- en beleidsadviseurs door het hele land elkaar leren kennen en samen kunnen sparren over diverse vraagstukken. Deze gedachte spreekt Edwin wel aan: “Vooral het sparren onderling is echt een toegevoegde waarde. Het is erg interessant om te horen waar vakgenoten tegenaan lopen en hoe zij bepaalde dingen oppakken. Soms is het een bevestiging dat ik toch al het een en ander weet, maar ik hoor ook veel nieuwe dingen.”
Op de vraag waarom mensen het Masterprogramma Participatie zouden moeten volgen heeft hij dan ook een duidelijk antwoord: “Als je op zoek bent naar programma waarbij je leert hoe je participatieprocessen op een structurele manier inricht en hoe je deze kennis meteen kan toepassen in jouw eigen praktijk, dan ben je bij SIR aan het juiste adres!”
Meld je aan voor het webinar ‘Participatie kun je leren’ of neem direct contact op met Barbara Borghuis.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.