Meer dan 100 kijkers, meer dan 50 vragen en ruim 900 YouTube views kreeg de gemeente Almelo met het organiseren van een online informatieavond over de concept Omgevingsvisie. Nadat de gemeente op meerdere momenten met inwoners en stakeholders in gesprek is geweest, kon de concept Omgevingsvisie geschreven worden. Tijdens een grote stadsbijeenkomst zou deze gepresenteerd worden. Vanwege de coronamaatregelen was dit echter niet mogelijk. Daarom boden we een online alternatief: via een live uitzending op YouTube konden alle geïnteresseerden meekijken én meepraten over de concept Omgevingsvisie.
Onlangs besloot de Rijksoverheid om de invoering van de Omgevingswet met een jaar uit te stellen, omdat veel gemeenten vertraging oplopen bij de implementatie van de Omgevingswet door de coronacrisis. De gemeente Almelo liet zich echter niet door corona uit het veld slaan en we gooiden het over een andere boeg. In plaats van de grote stadsbijeenkomst die gepland stond eind mei, organiseerden we een online informatieavond in samenwerking met FilmValue. Onder begeleiding van collega Martijn Schenning gaven de wethouders van de gemeente Almelo een toelichting op de concept Omgevingsvisie. Vanuit huis konden geïnteresseerden meekijken en vragen stellen die live door de wethouders werden beantwoord.
Benieuwd naar de uitzending? Je kunt het terugkijken op het YouTube kanaal van gemeente Almelo.
De Omgevingsvisie is nooit af. In 15 tot 20 jaar kunnen er grote maatschappelijk veranderingen plaatsvinden. In dat geval heeft gemeente Almelo bepaald dat de Omgevingsvisie wordt aangepast. Daarnaast is de oriëntatie van mensen, nu meer dan ooit, meer digitaal dan analoog. Als we iets willen weten, zoeken we de informatie vaak online op. Om deze redenen heeft gemeente Almelo gekozen voor een digitale Omgevingsvisie in de vorm van een website.
Een week voor de live uitzending ontvingen inwoners en stakeholders een uitnodiging met daarin de link naar de concept visie. Zodat er ruim voldoende tijd was om de visie te lezen en te bekijken. Wanneer iemand iets in de visie miste of over een bepaald gebied of keuze meer wilde weten kon hij/zij dit aangeven via een vragenlijst. Tijdens de online informatieavond werden zoveel mogelijk vragen beantwoord.
Benieuwd naar de Omgevingsvisie van de gemeente Almelo? Bekijk het op omgevingsvisie.almelo.nl.
De gemeente Almelo vindt draagvlak bij inwoners en betrokkenheid in de eigen organisatie belangrijk. Hiervoor ontwikkelden we samen een participatieaanpak. Lees meer over de participatieaanpak voor de Omgevingsvisie gemeente Almelo in dit artikel. Door eerst intern in gesprek te gaan en vervolgens met inwoners en stakeholders, is er heel veel input opgehaald. De grootste gemene delers zijn vervolgens verwerkt in de concept visie. Om te voorkomen dat we opnieuw het gesprek over dezelfde onderwerpen zouden hebben en om het relevant te maken voor de inwoners en stakeholders vroegen we geïnteresseerden voor die tijd en tijdens de uitzending vragen in te dienen. Zodat we tijdens de uitzending deze vragen live konden beantwoorden. We lieten betrokkenen de agenda bepalen van de uitzending en maakten het daarmee relevant.
Een live uitzending in combinatie met de mogelijkheid om live vragen te stellen, bleek een goede manier om commitment op te halen bij inwoners en stakeholders. Laatste aanscherpingen, opmerkingen en vragen konden worden gedeeld en werden live beantwoord. Een webcasting of live uitzending is één van de gespreksvormen uit onze Participatiebox. Bekijk onze online Partipatiebox voor meer inspiratie.
Wil je meer weten over participatie en de Omgevingswet? Misschien is de training Omgevingswet iets voor jou! Of wil je meer weten over deze aanpak? Neem gerust contact met ons op.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.