Een digitale enquête; een gespreksvorm die eigenlijk geen uitleg nodig heeft. Het is een traditionele maar ook ideale manier om eenvoudig wensen, ideeën en meningen van publieksgroepen te inventariseren over allerlei onderwerpen. En dat in elke fase van beleid of een project. Vanzelfsprekend zijn er ook allerlei tools beschikbaar om een digitale enquête uit te zetten. Elk met hun eigen functionaliteiten. We zetten er graag een aantal voor je op een rij.
Eén van de bekendste enquêteplatforms van dit moment: Survey Monkey. Met deze tool kun je eenvoudig enquêtes, opiniepeilingen en zelfs quizzen samenstellen voor jouw publiek. De respons verzamel je via een link, e-mail, mobiel, een chat of social media. Voor online gesprekken via ons eParticipatieplatform Ikpraatmee maken we regelmatig gebruik van de enquête tool Survey Monkey.
Waar wij vooral enthousiast over zijn bij het gebruik van Survey Monkey is de overzichtelijke analyse van de resultaten in de vorm van diagrammen, tabellen en woordwolken. Wat betreft de kosten voor gebruik; het basisplan is gratis (met beperkte functionaliteiten). Wil je een upgrade en het platform bijvoorbeeld met meerdere teamleden tegelijkertijd gebruiken? Dan kun je een abonnement afsluiten (vanaf 30 euro per persoon per maand).
Mentimeter is een online peiling- en presentatietool, die ter plekke de respons van de deelnemers laat zien. Dit gaat dus nog een stapje verder dan een standaard digitale vragenlijst. Je legt deelnemers vragen en stellingen voor, waar ze anoniem op kunnen reageren via hun telefoon of laptop. De uitslag is direct zichtbaar, waardoor je hier meteen op in kunt spelen tijdens een presentatie of bijeenkomst.
Nog een voordeel: de deelnemers hoeven geen account aan te maken, maar kunnen simpel in de Mentimeter met een code. Benieuwd naar de kosten? Mentimeter heeft een gratis versie met aardig wat mogelijkheden.
Een vergelijkbare tool met Mentimeter is QANDR. Deze tool onderscheid zich van Mentimeter doordat deelnemers op een meer visuele manier met elkaar van gedachten kunnen wisselen. Net als bij Mentimeter worden de resultaten realtime getoond en kun je daar online het gesprek over voeren. Je betrekt op een laagdrempelige en gemakkelijke manier alle deelnemers in het gesprek door de mening te peilen via een poll, antwoorden te verzamelen in een woordwolk of deelnemers afbeeldingen te laten aanwijzen. In dat laatste geval bedien je via jouw telefoon de aanwijzer die op het centrale scherm te zien is. Met jouw vinger ga je over het touchscreen van jouw telefoon zodat de stip op het centrale scherm start te bewegen. Je beweegt deze stip naar de afbeelding van jouw keuze. Meer weten? Je kunt je aanmelden voor een gratis webinar of een gratis demo account aanvragen op qandr.nl.
Er zijn ontzettend veel online tools en gespreksvormen beschikbaar die jou kunnen helpen bij het voeren van een gesprek met jouw omgeving. Welke vorm je kiest, hangt af van allerlei factoren. Waarom wil je in gesprek en waarover? In welke fase van beleid zit je? En wat is dan je gespreksdoel? We helpen je graag bij het selecteren van de juiste gespreksvormen voor jouw communicatie- of participatievraagstuk. Kijk bijvoorbeeld eens in onze online participatiebox, met meer dan 100 gespreksvormen of neem contact met ons op!
Wil je snel een goede publieksanalyse maken? De gratis online SIR Publieksanalyse tool helpt je antwoorden te vinden op "Met wie wil je in gesprek?", "Waarover?" en "Wat is hun rol?"
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.