In het kader van de Omgevingswet speelt participatie een steeds belangrijkere rol. Zo ook bij de gemeente Bronckhorst. Binnen de organisatie zijn ze al druk bezig om participatie een prominente rol te geven onder het motto 'Samen Maken We Bronckhorst'. Om handen en voeten te geven aan de ambitie om steeds participatiever te werk te gaan werkt de gemeente Bronckhorst met onze methodiek Relevant Gesprek® en bijbehorende participatietools. De tools hebben ze in inmiddels in hun eigen huisstijl ontworpen. Met de communicatieadviseur van de gemeente Bronckhorst, Anna Hoekman, gingen wij hierover in gesprek. Zij is vanuit haar rol binnen het realisatieteam participatie direct betrokken bij alles omtrent participatie.
"Vanuit het oogpunt 'vakontwikkeling' heb ik samen met mijn collega de trainingen Omgevingswet en Burgerparticipatie gevolgd. Hier kwam ik in aanraking met de methodiek Relevant Gesprek. Een heldere en vooral praktische methode die goed aansluit op de visie van Bronckhorst: 'Samen Maken We Bronckhorst'. De aanpak hebben we vervolgens tijdens een Fasterclass in de praktijk toegepast op een actuele casus, onder begeleiding van SIR. Ook hebben we het Relevant Gesprek verder in de organisatie gebracht door een training Burgerparticipatie voor collega’s te organiseren."
"We proberen de aanpak zo goed mogelijk toepasbaar te maken voor de Bronckhorst situatie. We hebben de participatietrap, het stappenplan en de participatiecheck in onze eigen huisstijl ontworpen. De participatietools voelen hierdoor meteen meer eigen. Daarnaast experimenteren wij volop in ons Omgevingslab. Hier organiseren wij Labsessies (afgeleide van een Fasterclass) waarbij we volgens het stappenplan de casus helemaal afpellen. Goed om dat met een groep collega’s vanuit verschillende vakdisciplines te doen. Tijdens de Labsessies nodigen wij ook altijd een gebiedsambtenaar uit.
Omdat hij of zij weet wat er speelt in een bepaald gebied. Wij komen er steeds vaker achter dat deze collega’s hierdoor onmisbaar zijn bij het ontwerpen van een participatieproces. Dit is een extra stap die wij aan jullie stappenplan hebben toegevoegd."
"Onlangs speelden de vergunningstrajecten van twee grote antennemasten. Eén traject was voorbereid zonder participatieaanpak en één traject was voorbereid mét participatieaanpak. In de casus zonder participatie waren veel bezwaren gekomen, de desbetreffende collega gaf aan dit graag anders te willen. Dit is een mooi inzicht van hem en daarom hebben we voor de tweede mast een participatieproces doorlopen. Dit proces heeft hem geholpen in de voorbereiding, waardoor hij onder andere zelfverzekerder de informatieavond kon begeleiden. Het was duidelijk voor hem welke ruimte betrokkenen nog hadden om mee te denken en dit wist hij dan ook goed aan het publiek te vertellen."
"Jullie participatiecheck vind ik een hele belangrijke. Voorafgaand aan het proces analyseren welke rol de betrokkenen mogen vervullen en kader dat goed af. Stiekem hebben mensen wel behoefte aan grenzen, het maakt duidelijk wie wat doet. En altijd met iedereen participeren? Echt niet. Soms is alleen informeren net zo effectief", sluit Anna Hoekman af.
In april 2020 organiseerde de gemeente Bronckhorst een ontwikkelingsweek waar ook een leeratelier-participatie op het programma stond. Een atelier waar collega’s van collega’s kunnen leren. Een mooi initiatief!
Wil jij ook participatie-inspiratie opdoen tijdens één van onze Burgerparticipatietrainingen? Of ben je benieuwd naar onze aanpak voor jouw organisatie? Meld je dan aan voor de training of neem contact met ons op.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.