Hoe organiseer je een relevant gesprek tussen inwoners en de gemeente? Het vinden van de juiste gespreksvorm kan een lastige opgave zijn. SIR ontwikkelde daarom de Participatiebox. De Participatiebox bevat bijna 100 inspirerende gespreksvormen die je kunt inzetten voor het gesprek met inwoners en partners. Voor de gemeente Gouda, Midden-Drenthe en Enschede zetten we een adviesraad in voor participatie. Een adviesraad vertegenwoordigt de bevolking en geeft gevraagd en ongevraagd inhoudelijk advies over actuele onderwerpen.
In Gouda zorgen bomen in de Nieuwehaven voor worteldruk waardoor er sprake is van struikelgevaar. De gemeente wil samen met de bewoners in gesprek om tot een goede oplossing te komen. Zo zijn alle bewoners in en rondom de Nieuwehaven uitgenodigd om mee te werken in de vorm van een werkgroep. SIR ontwikkelde hiervoor de participatieaanpak en is betrokken als adviseur en procesbegeleider.
Lees hier meer over deze klantvraag.
Voor de gemeente Midden-Drenthe heeft SIR de participatieaanpak ontwikkeld om te komen tot nieuw beleid voor de jeugdzorg. De gemeente Midden-Drenthe wil inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties hierbij betrekken.
Door middel van een Fasterclass werden de eerste contouren gegeven aan het participatieplan. De samenwerking met de deelnemers van de Fasterclass werd voortgezet en vormde de ‘kerngroep Jeugdakkoord’. Deze groep geeft advies en betrekt hun achterban van professionals, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen.
Lees hier meer over deze klantvraag.
De Gronausestraat in Enschede wordt ervaren als verkeersonveilig. De fietsveiligheid is het voornaamste probleem. Daarom wil de gemeente Enschede graag samen met belanghebbenden in gesprek om tot een besluit te komen over de fietsveiligheid. Een team van diverse ondernemers en bewoners aan en rondom de Gronausestraat vormen het Fietsveiligteam. Zij ontwikkelen diverse scenario’s met behulp van de gemeente om de fietsveiligheid te verbeteren. SIR heeft tijdens dit participatietraject een coachende rol en is onderdeel van het coördinatieteam waarin we helpen met het voorbereiden en uitvoeren van de gespreksmomenten.
Benieuwd naar nog meer gespreksvormen voor jouw participatievraagstuk? Bestel dan onze Participatiebox met daarin ruim 100 inspirerende gespreksvormen.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.