Een uitdaging waar vrijwel alle gemeenteraden voor staan: hoe bereiken we nieuw publiek. Dus niet alleen de inwoners die al geïnteresseerd zijn in politiek en trouw alle informatiebijeenkomsten bezoeken. Maar juist de mensen die niet komen. In onze visie moet je het dan anders doen: niet de mensen naar de politiek brengen, maar de politiek naar de mensen brengen. Maar hoe doe je dat?
Op de gemeentewebsite kun je als inwoner in de agenda van de raadsvergaderingen precies lezen waar de raad zich mee bezig houdt. En vaak staat er na een vergadering wel een verslag in de krant. Daarin kun je als inwoner lezen welke besluiten zijn genomen. Hier vind je ook de uitnodigingen voor informatiebijeenkomsten en inloopsessies. Waarschijnlijk bereik je via deze raadskanalen alleen de inwoners die al politiek geïnteresseerd zijn. Wil je nieuw publiek bereiken? Dan moet je de politiek naar de mensen brengen. En geen politieke taal spreken maar publiekstaal. Hoe je dat kunt doen? Wij zien participatie als een relevant gesprek. Ben je als gemeenteraad niet relevant voor een inwoner, dan bereik je hem niet. Als hulpmiddel om te komen tot een goed participatieplan ontwikkelden we het communicatiemodel Relevant Gesprek ©.
Door het invullen van de 4 sleutels van ons communicatiemodel Relevant Gesprek © kom je tot een goed participatieplan. Je begint met het vertalen van het onderwerp waarover je met inwoners in gesprek wilt naar de belevingswereld van je inwoners. De meeste mensen zijn namelijk niet geïnteresseerd om mee te praten over beleidsonderwerpen zoals de infrastructuur van de gemeente. Maar als je de vraag klein, relevant en dichtbij maakt, zal deze wel relevant en interessant zijn. Bijvoorbeeld: Hoe kunnen we de fietsroute naar het centrum veiliger maken.
Wat we vaak horen is dat de gemeenteraad voor een bijeenkomst ‘iedereen’ wil uitnodigen. Naar ons idee is dat niet nodig. En gaat dat ook niet lukken. Want elk onderwerp heeft een eigen publieksgroep.
Terugkomend op het voorbeeld. Als ik nooit op de fiets ga, is het onderwerp over een veilige fietsroute voor mij niet relevant. En ga ik ook niet naar een bijeenkomst toe. Maar als mijn kinderen elke dag naar hun school in het centrum fietsen, dan ben ik zeker geïnteresseerd om mee te praten over het fietspad. Om je publiek te bereiken moet je de kanalen inzetten, waar je publiek te vinden is. De gemeente is niet altijd de meest logische afzender/kanaal. Kies ook voor kanalen van partners als afzender. In het voorbeeld kun je kanalen van de school gebruiken om je uitnodiging te versturen.
De gemeenteraad heeft een controlerende en kaderstellende taak. Vragen die hierbij voor de raad belangrijk zijn: ‘wat speelt er’ en ‘doen we de goede dingen’. Als je naar onze participatietrap kijkt, is het doel van het gesprek: inventariseren. Je vraagt inwoners om mee te denken over bepaalde onderwerpen. Niet iedereen heeft zin in een standaard informatieavond in een achteraf zaaltje. Door te kiezen voor een relevante gespreksvorm zul je meer publiek bereiken. Een combinatie van gespreksvormen is vaak het meest effectief. In onze participatiebox vind je meer dan 100 creatieve gespreksvormen. In het voorbeeld van de fietsroute kies je bijvoorbeeld voor een stadstour. Samen met inwoners fiets je de route en inventariseer je waar de gevaarlijke punten zitten. Om er vervolgens over door te praten.
Behalve participatie is ook communicatie voor raadsleden van groot belang. Want hoe betrek je inwoners bij de politiek? Als gemeenteraad ben je in een raadsperiode wel bezig met 30 tot 40 verschillende onderwerpen. Hierover wordt vaak alleen vanuit de politieke agenda op de website van de gemeente gecommuniceerd. Wij denken dat het beter is om vanuit de onderwerpen te communiceren. Ons advies: kies een paar onderwerpen die voor inwoners relevant zijn.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.