Het groen in de eigen omgeving, daar vinden inwoners wel wat van. Daarom knoopten de gemeente Dronten en Wierden het gesprek hierover aan via ons eParticipatieplatform Ikpraatmee. Om de mening te peilen, ideeën op te halen en te toetsen wat inwoners verwachten van hun groene omgeving. De opbrengst van deze groen gesprekken komt terug in beter passend groenbeheer. Ook werd er in beide gemeenten getoetst of er ruimte is voor meer participatie in beheer en onderhoud van het groen.
Een relevant onderwerp met relevante vragen zal zorgen voor veel inwoners die mee willen praten. Dat is waar we de gemeenten die met ons eParticipatieplatform Ikpraatmee werken in trainen. Wanneer het lukt om onderwerp en vragen relevant te maken is vinden van voldoende meepratende inwoners vervolgens gemakkelijk. Een uitnodiging via sociale media, een berichtje in de Huis aan huis en een uitnodiging naar inwoners die eerder meepraatten is dan vaak genoeg. In Dronten namen zo 295 inwoners deel aan het online gesprek hierover en in Wierden 336.
Gemeente Dronten haalde zo de input op voor het groenbeheerplan voor de aankomende jaren. Vinden de inwoners de verdeling tussen gras, heesters en plantenvakken in orde? Is er genoeg variatie in bomen? Bieden de dorpsbossen voldoende recreatiemogelijkheden? Er werd ook gevraagd naar de waardering en de zorgen die inwoners hebben over het groen. Dit leverde veel tips en opmerkingen op over specifieke situaties, met daarnaast veel opmerkingen waaruit waardering voor de groene omgeving spreekt. Ook leuk om te horen.
De gemeente Wierden ging al eerder in gesprek over het beheer van de groene ruimte en gaf in oktober een vervolg hieraan met een gesprek over het gebruik en waardering van bladkorven die in de herfst tijdelijk geplaatst worden.
In beide gemeenten spelen daarbij vragen rondom meer participatie in het groenbeheer. Hoe kun je inwoners structureler mee laten denken, maar ook hoe kunnen inwoners, die hun handen uit de mouwen willen steken, een rol krijgen in het beheer. Deze vragen waren onderdeel van het gesprek dat gevoerd werd. Uitkomst laat zien dat rond de 40% van de inwoners in deze gemeenten geïnteresseerd in deze actievere eigen rol in het groen.
In Dronten en Wierden wordt gebruik gemaakt van het eParticipatieplatform Ikpraatmee dat SIR ontwikkelde. Daardoor was de voorbereiding en uitvoering van deze gesprekken gemakkelijk en zonder al te veel inspanning te realiseren. Dit gemak zorgt ervoor dat deze vorm van participatiegesprek gemakkelijk ingepast kan worden in beleidsontwikkeling en beleidsevaluatie. Ikpraatmee sluit aan op ons communicatiemodel Relevant Gesprek.
Wil je weten of dit ook in jouw gemeente gemakkelijk kan werken? Kijk dan op onze website of neem contact op met een van onze adviseurs, telefoonnummer 053-4307044 of e-mail info@sir.nl.
Wil je misschien meewerken aan ons onderzoek om onze website te verbeteren? Je kunt dan onze vragenlijst invullen d.m.v. onderstaande knop.